Na hlavný obsah

Prezidenti krajín V4 v Bratislave diskutovali o vojne aj energetickej kríze

Stretli sa prvýkrát od vypuknutia vojny na Ukrajine.

Prezidenti krajín V4 v Bratislave diskutovali o vojne aj energetickej kríze
Prezidenti V4 na spoločnej tlačovej konferencii. Foto: RTVS

Vojna na Ukrajine aj energetická kríza. Hlavné témy stretnutia prezidentov Vyšehradskej štvorky v Bratislave. Napriek rozdielnym pohľadom na sankcie proti Rusku agresiu Moskvy na Ukrajine jednohlasne odsúdili.

Stretnutie V4 na prezidentskej úrovni bolo prvé od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Slovensko, Česká republika aj Poľsko vyčlenili Kyjevu pomoc a presadzujú sankcie proti Rusku. Maďarsko je v tomto ohľade zdržanlivejšie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Musím skonštatovať, že posledný balík sankcií, 8., našiel zhodu a podporu medzi všetkými európskymi krajinami vrátane Maďarska. Považujem to za dôležitý signál,“ povedala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

„Čo sa týka sankcií potrebujem zdôrazniť, že treba zohľadniť rôzne podmienky a možnosti krajín. Maďarsko zatiaľ bolo súčasťou európskej jednoty a bude to tak aj naďalej,“ vyjadrila sa maďarská prezidentka Katalin Nováková.

„Neodzneli tu žiadne rozdiely v tom, ako vnímame túto situáciu. Hovoril som s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenskym aj generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Požiadal som ho, aby zvolal mimoriadne zasadnutie Rady Severoatlantickej aliancie. Zvažuje to, mohlo by byť budúci týždeň,“ informoval poľský prezident Andrzej Duda.

„Stesk po uniformite názoru je tak trochu nostalgickou spomienkou na totalitnú minulosť,“ poznamenal český prezident Miloš Zeman, s ktorým sa neskôr prezidenti rozlúčili, nakoľko to bol jeho posledný samit V4-ky ako prezident Českej republiky.

Naposledy sa prezidenti V4-ky stretli vlani vo februári pri príležitosti 30. výročia Vyšehradskeho zoskupenia.

Fotogaléria zo spoločnej tlačovej konferencie prezidentov krajín V4:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko