Na hlavný obsah

Prezidenti USA a Izraela hovorili o iránskom jadrovom programe

Spomenuli tiež potláčanie demonštrácií v Iráne a dodávky iránskych dronov do Ruska.

Prezidenti USA a Izraela hovorili o iránskom jadrovom programe
Izraelský prezident Jicchak Herzog (vľavo) a americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v stredu (26. 10.) v Bielom dome rokoval so svojím izraelským kolegom Jicchakom Herzogom o iránskom jadrovom programe, potláčaní demonštrácií v Iráne a dodávkach iránskych dronov do Ruska. Informovala o tom agentúra Reuters.

Na začiatku stretnutia v oválnej pracovni Herzog pripomenul, že uplynulo 40 dní od smrti Mahsy Aminiovej – mladej Kurdky, ktorá zomrela po zadržaní mravnostnou políciou. Jej smrť vyvolala protesty v celom Iráne.

Izraelský prezident tiež povedal, že Irán smeruje k tomu, aby sa stal jadrovou veľmocou. Poukázal na to, že Teherán dodáva Rusku bezpilotné lietadlá, ktoré „zabíjajú nevinných občanov na Ukrajine“, píše agentúra AP.

Biden poznamenal, že Izrael a Libanon vo štvrtok (27. 10.) podpíšu dohodu o námornej hranici, ktorú Washington pomohol vyrokovať. „Myslím si, že ide o historický prielom. Vyžadovalo si to veľa odvahy,“ povedal Biden.

Herzog tiež poznamenal, že sa spolu s Bidenom zúčastní na konferencii o klíme COP27, ktorá sa uskutoční v novembri v egyptskom Šarm aš-Šajchu. Očakáva sa, že Biden sa budúci mesiac zúčastní na samite G20 na indonézskom ostrove Bali.

Biden sa snažil vyjednať návrat Iránu k jadrovej dohode medzi Teheránom a svetovými mocnosťami z roku 2015, od ktorej bývalý prezident USA Donald Trump v roku 2018 jednostranne odstúpil. Minulý týždeň Biely dom uviedol, že zatiaľ pozastavil diplomatické úsilie. Uviedol tiež, že Teherán dodal Rusku bezpilotné lietadlá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet