Na hlavný obsah

Prezidentka podpísala zvýšenie platov zdravotníkov

Pri mzdách sa majú zohľadňovať aj roky praxe.

Prezidentka podpísala zvýšenie platov zdravotníkov
Ilustračná snímka. Foto: Facebook/Zuzana Čaputová

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala v utorok (18. 10.) novelu, na základe ktorej sa zvýšia platy zdravotníkom. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Národná rada (NR) SR schválila návrh z dielne rezortu zdravotníctva v stredu (5. 10.). Novela okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier rieši aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby.

Okrem zvyšovania platových koeficientov sa majú pri mzdách zohľadňovať aj roky praxe. Rezort zdravotníctva návrhom reagoval na nedostatok zdravotníckych pracovníkov, pokles záujmu o štúdium jednotlivých zdravotníckych profesií, odchody zdravotníkov zo systému či mimo Slovenska.

Zároveň chce predísť avizovaným hromadným výpovediam lekárov. Odpracované roky sa po novom majú uznávať zdravotníkom aj za roky, keď prácu vykonávali v zahraničí. Základnú zložku mzdy má byť možné zvýšiť tiež za čas na materskej alebo rodičovskej dovolenke.

Na jedno dieťa možno započítať najviac tri roky a súhrnne za všetky deti najviac šesť rokov. Účinnosť zmeny je od 1. januára 2023.

Platy sa zvýšia o stovky eur

Od budúceho roka tak bez príplatkov automaticky dosiahne začínajúci lekár zvýšenie platu o 279 eur, začínajúca sestra o 202 eur. Lekár so špecializáciou a dvadsať ročnou praxou bude mať plat vyšší o 421 eur, sestra o 444 eur. Navýšenie ohodnotenia sa však týka aj záchranárov, farmaceutov, laborantov, sanitárov a ďalších zdravotníckych povolaní.

Podľa ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) bude zvyšovanie platov stáť na budúci rok asi 232 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko