Na hlavný obsah

Prezidentka vetovala zákon o náhradných rodičoch

Dôvodom sú informácie, ktoré by profesionálni rodičia museli poskytnúť.

Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala zákon o profesionálnych náhradných rodičoch. Novela je podľa nej v rozpore s ústavou aj Dohovorom o ochrane ľudských práv.

Prezidentka sa zákon z dielne ministerstva práce rozhodla vrátiť pre informácie, ktoré by profesionálni rodičia museli poskytnúť.

Sú to informácie „ako náboženská príslušnosť, národnosť alebo materinský jazyk“. „Podľa prezidentky je toto už neprimeraný zásah do súkromného a rodinného života,“ priblížil hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Prezidentka upozornila, že profesionálni rodičia už teraz prechádzajú prísnym výberom a musia splniť množstvo kritérií. Dodatočné povinnosti by ich mohli ešte viac limitovať.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ministerstvo s výhradami nesúhlasí

Ministerstvo ale argumentuje, že zodpovedanie týchto otázok nepovažuje pre rodiča za
vylučujúce. „Predstavte si, že máme dieťa, ktorého rodná reč je napríklad maďarčina. Je logické, že chceme nájsť takých náhradných rodičov, ktorí sú z podobného kultúrneho prostredia alebo možno aj náboženského,“ vysvetlil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Marek Roháček z občianskeho združenia Návrat súhlasí, že z hľadiska pracovnoprávneho pomeru, v akom náhradní rodičia sú, tieto požiadavky sú naozaj mimo zákona. Na druhej strane sa v každom takomto procese rieši aj identita dieťa.

„Profesionálny rodič má stabilizovať traumatizované dieťa a poskytnúť mu starostlivosť, podporu a lásku, čo nie je nijako závislé od jeho viery,“ uviedla Asociácia náhradných rodín.

Doteraz sa však niekedy tieto otázky neformálne kládli. Krajniak nevylúčil, že výhrady prezidentky Čaputovej bude akceptovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko