Na hlavný obsah

Prezidentka vymenovala nového ministra školstva Jána Horeckého

Pôsobil ako prezident Združenia katolíckych škôl Slovenska.

Prezidentka vymenovala nového ministra školstva Jána Horeckého
Nový minister školstva Ján Horecký. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok (4. 10.) v Prezidentskom paláci vymenovala nového ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Jána Horeckého. Doteraz bol vedením rezortu školstva dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO).

„Keď lídri trojkoalície hľadali nominanta na ministra školstva, niektorí z nich vyslovili požiadavku, aby to bol konzervatívne orientovaný odborník. Toto kritérium koaličných lídrov spĺňate,“ povedala prezidentka.

Vymenovaním za ministra však prestávate byť manažér jednej siete škôl s jasne vyhraneným svetonázorom. Stávate sa verejným činiteľom, od ktorého budú mať rôzne segmenty spoločnosti veľké očakávania a to najväčšie očakávanie, ktoré musíte žiadať od seba, je zostať vecný a férový,“ dodala.

Horecký pôsobil ako učiteľ matematiky a geografie. Na pozíciu riaditeľa bratislavskej Spojenej školy sv. Františka z Assisi nastúpil v máji 2008, viedol ju do júla 2020. Manažérske schopnosti v oblasti školstva zúročil aj ako prezident Združenia katolíckych škôl Slovenska (ZKŠS), ktorým bol v rokoch 2011 – 2019. V januári 2021 sa stal manažérom siete škôl Felix.

„Rezort, na ktorý nastupujete, si bude vyžadovať riešenie problémov, ktoré neznesú odklad,“ varovala ho prezidentka.

Horecký chce prvotriedne školstvo

„Mojím cieľom je, aby naše školstvo nepripomínala charterový let. Som presvedčený, že pre budúcnosť Slovenska potrebujeme prvotriedne školstvo,“ vyhlásil Horecký. Poďakoval sa aj svojmu predchodcovi Branislavovi Gröhlingovi (SaS) za „podporu inovatívnych foriem vzdelávania“.

Škola má podľa neho potenciál byť skvelým miestom pre život a pre prácu. „Nech sa deti tešia do školy a učitelia nech môžu byť hrdí na svoje povolanie a tešiť sa z výsledkov svojich žiakov,“ dodal.

Nového ministra školstva čakajú podľa Gröhlinga viaceré výzvy. „Jednou z výziev je aj riešenie energetickej situácie na školách,“ konkretizoval.

Poukázal na to, že je pripravený novému ministrovi školstva pomôcť. „Chcem, aby sme mali školstvo variabilné a aby sa tam nepresadzoval nejaký názor zo strany ministra školstva,“ dodal Gröhling.

Ministri za SaS podali demisie po tom, ako koaliční partneri počas vládnej krízy nenaplnili ich požiadavku na odchod lídra OĽANO Igora Matoviča z vlády. Vládna kríza sa vyostrila pre pretrvávajúce nezhody Matoviča a predsedu SaS Richarda Sulíka.

Nových ministrov hospodárstva, spravodlivosti aj zahraničných vecí a európskych záležitostí vymenovala Čaputová 12. septembra. Kandidát na post šéfa rezortu školstva v tom čase nebol ešte v rámci koalície dohodnutý, vedením bol preto dočasne poverený premiér.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko