Na hlavný obsah

Prezidentská kampaň v Brazílii: Lula ubezpečuje, že nemá zmluvu s diablom

Ako aj, že je kresťan.

Prezidentská kampaň v Brazílii: Lula ubezpečuje, že nemá zmluvu s diablom
Na snímke ľavicový brazílsky exprezident Luiz Inácio Lula da Silva. Foto: TASR/AP

Kampaň pred druhým kolom prezidentských volieb v Brazílii v samotnom začiatku ovládla otázka viery, Boha a diabla – ľavicový exprezident Luiz Inácio Lula da Silva musel vyvracať správy na sociálnych sieťach, že má „Zmluvu s diablom“, a ubezpečoval, že je kresťan. 

Jeho volebný súper Jair Bolsonaro, ktorý je súčasnou hlavou Brazílie, bude musieť vysvetľovať video, ktoré tento týždeň začalo kolovať na internete a na ktorom hovorí v murárskej lóži.

„Lula nemá zmluvu s diablom a nikdy s ním nehovoril,“ píše sa na stránkach volebnej kampane tohto skoro sedemdesiatsedemročného politického veterána. „Lula verí v Boha a je kresťan,“ znie ďalšie uistenie na týchto stránkach.

„Za Luly ako prezidenta zažila Brazília dobu prosperity a stala sa šiestou najväčšou ekonomikou sveta,“ pripomína kampaň Lulovo obdobie v najvyššom úrade (2003 až 2010). Jeho vláda sociálnymi programami dostala milióny Brazílčanov z biedy, na čo využívala vtedajší z ekonomického boomu.

Video z neznámej doby

Taktiež Bolsonaro bude musieť vysvetľovať. A a to video, ktoré sa teraz objavilo na sociálnych sieťach a na ktorom prehovorí k slobodným murárom. Podľa miestnych médií nie je jasné, z akej doby táto nahrávka pochádza.

Niektoré denníky odhadujú, že je z roku 2018. Bolsonaro na ňom spomína, že je poslanec. Tým bol od roku 1991 do konca decembra 2018, kým sa 1. januára 2019 stal prezidentom. K videu zo murárskej lóže sa zatiaľ prezident nevyjadril.

Lula dostal 48,4 percenta hlasov

V prvom kole prezidentských volieb v Brazílii v nedeľu (2. 10.) zvíťazil podľa očakávania Lula, nie ale s takým veľkým rozdielom hlasov, aký mu predpovedali prieskumy. Svoj hlas mu dalo 48,4 percenta zúčastnených, Bolsonara volilo 43,2 percenta hlasujúcich.

Pred druhým kolom volieb, ktoré sa uskutoční 30. októbra, sa budú obaja kandidáti snažiť osloviť stredajších voličov. Ako aj tých, ktorí k voľbám neprišli. Záležať bude aj na tom, koho podporia dvaja stredoví kandidáti, ktorí skončili na treťom a štvrtom mieste.

Tretia bola so 4,2 percentami hlasov (asi 4,8 milióna voličov) stredopravicová senátorka Simone Tebetová a štvrtý sa umiestnil s tromi percentami (asi 3,5 milióna voličov) exminister Lulovej vlády Ciro Gomes. Ten v utorok (4. 10.) povedal, že vedenie jeho strany sa rozhodlo podporiť Lulu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet