Na hlavný obsah

Prezlečení podvodníci od začiatku roka obrali o peniaze zhruba 200 seniorov

To je o polovicu viac ako za celý minulý rok.

Prezlečení podvodníci od začiatku roka obrali o peniaze zhruba 200 seniorov
(Ilustračné foto) Foto: RTVS

Falošný policajt, falošný lekár, ale aj plynár, elektrikár či poštár. V skratke – prezlečení podvodníci. Od začiatku roka obrali o peniaze zhruba 200 seniorov. To je o 50 percent viac ako za celý minulý rok.

Polícia priznáva, že skutočné číslo je oveľa vyššie. Mnohí dôchodcovia totiž stratu úspor nenahlásia. V októbri, ktorý je mesiacom úcty k starším, preto zvýšila prevenciu.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Natália Holubová.

„Takže ja som z prevencie, polícia. Chceme vám len odovzdať tento letáčik. Sú tam preventívne rady a rôzne legendy, pod ktorými vystupujú podvodníci, ktorí by vás chceli obrať o peniaze,“ povedal policajný zástupca staršej žene.

„Nám sa to už stalo s takými papiermi, že nám vymenia kohútiky na studenú a teplú vodu. Tak teraz neviem, či som mu dala 80 alebo 90 eur a okradol ma,“ odpovedala žena.

Takto sa staršia žena priznala policajtom, ktorí ju navštívili priamo doma. Aj keď ju okradli, mala v podstate šťastie. Seniori často prídu o celé úspory.

Počet prípadov stále rastie

Napriek prevencii sa počet takýchto prípadov z roka na rok zvyšuje. Dôvodom je aj to, že podvodníci sú stále vynaliezavejší. Najviac o tom vedia samotní vyšetrovatelia.

„Páchateľ kontaktuje seniora telefonicky za účelom požičania peňazí. Napríklad kúpa auta. Predstavuje sa ako jeho príbuzný alebo vzdialený príbuzný. Napríklad vnuk, synovec, prípadne bratranec. V tomto roku bol používaný aj špecifický modus operandi, pri ktorom sa páchateľ predstavuje ako lekár, prípadne primár chirurgického oddelenia. Boli tiež zaznamenané aj nové spôsoby v súvislosti s legendou falošný policajt,“ vysvetlil vyšetrovateľ kriminálnej polície.

Falošného policajta, bankára, poštára či lekára spoznáte tak, že od vás pýtajú peniaze. Podľa Zuzany Hrabovskej z komunikačného oddelenia policajného prezídia, je dôležité je nepodľahnúť panike a držať sa tohto hesla:

„Dôveruj, ale preveruj. To znamená, ukončím hovor, zazvoním susede. Proste podeliť sa o tú informáciu a overiť si ju u dôveryhodných osôb. V žiadnom prípade nevydávať peniaze alebo nepodpisovať zmluvy,“ upozornila.

Mnohí seniori nekontaktujú políciu zo strachu alebo sa hanbia, že sa nechali oklamať.

„V prípade, že sa seniorovi pri prevádzaní, respektíve vyberaní peňazí niečo nepozdáva, mal by na pobočke osloviť pracovníka banky, ktorý následne osloví políciu. Ak sa senior už stal obeťou podvodníka, je nutné okamžite volať na políciu, číslo 158, a následne sa snažiť zapamätať si všetky detaily,“ dodal vyšetrovateľ.

Prevencia zo strany polície však nestačí. Starších ľudí by mali na možné podvody upozorňovať ich blízki, susedia, ale aj rôzne organizácie. A napokon, aj samotní seniori, ako pani z úvodu tohto príspevku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál