Na hlavný obsah

Pri páde bombardéra na bytový dom v Rusku zomrelo 14 ľudí

Zachrániť sa podarilo 68 ľudí.

Pri páde bombardéra na bytový dom v Rusku zomrelo 14 ľudí
Plamene a dym stúpajú z miesta, na ktoré dopadlo vojenské lietadlo v rezidenčnej oblasti ruského mesta Jejsk. Foto: TASR/AP

Počet obetí po pondelkovom (17. 10.) páde ruského bombardéra Su-34 na obytný dom v Jejsku na juhu európskeho Ruska stúpol na 14. Uviedli to v utorok (18. 10.) záchranné zložky, ktoré zároveň ukončili prehľadávanie trosiek.

Predchádzajúca bilancia nešťastia bola 13 mŕtvych a 19 ranených. Podľa vyšetrovateľov je najpravdepodobnejšou príčinou havárie lietadla technická chyba, uviedla agentúra Interfax.

„Našli sa pozostatky človeka. Celkový počet zosnulých stúpol na 14,“ povedal agentúre TASS pracovník záchranných zložiek. Predtým ministerstvo pre mimoriadne situácie uviedlo, že medzi 13 mŕtvymi sú tri deti a že 19 ľudí utrpelo zranenia.

Zachrániť sa podarilo 68 ľudí. Z poškodeného domu, ktorý po páde lietadla zachvátil požiar, evakuovali viac ako 360 obyvateľov.

Medzi 19 zranenými sú aj dve tehotné ženy a medzi štyrmi ťažko zranenými aj dve deti, poznamenal denník Kommersant na svojom webe.

Bombardér Su-34 sa podľa predbežných poznatkov zrútil v pondelok večer pri cvičnom lete pre požiar motora počas vzletu. Obaja piloti sa stačili katapultovať. Podľa úradov sa lietadlo zrútilo na viacpodlažný dom, ale nevybuchlo. Pre únik paliva však vypukol požiar.

„Vyšetrovanie v súčasnosti považuje za hlavnú príčinu havárie technickú chybu lietadla,“ uvádza sa v správe ruského vyšetrovacieho výboru, teda kriminálnej ústredne. Podľa ministerstva obrany nehodu zapríčinil požiar jedného z motorov pri vzlete.

Nepotvrdené zábery na sociálnych sieťach ukázali veľkú ohnivú guľu, ktorá vyletela z niekoľkoposchodovej budovy. Plochu požiaru ministerstvo pre mimoriadne situácie odhadlo na 2 000 štvorcových metrov.

Poškodilo 72 bytov, uviedla agentúra Interfax s odvolaním sa na miestne úrady. V rozsiahlom dome či skôr obytnom bloku žilo okolo 600 osôb. Stav domu teraz posúdi úradná komisia.

Blízko pri Ukrajine

Jejsk leží v ruskom Krasnodarskom kraji, zhruba 70 kilometrov juhovýchodne od ukrajinského prístavného mesta Mariupolu, ktoré okupuje ruská armáda.

Agentúra DPA upozornila, že Jejsk leží tak blízko k frontu na Ukrajine, že lietadlá odtiaľ môžu štartovať aj na bojové misie. Práve pre blízkosť k ukrajinskému bojisku majú teraz v okolí Jejsku zákaz lietať iné ako vojenské lietadlá.

Gubernátor Krasnodarského kraja Veniamin Kondraťjev vyhlásil v Jejsku stav núdze. Jejsk má 90 000 obyvateľov a nachádza sa tam veľká ruská vojenská základňa. Nadzvukový stíhací bombardér typu Su-34 sa vo veľkom využíval vo vojne v Sýrii i v bojoch na Ukrajine.

Prezident Vladimir Putin nariadil šéfovi Krasnodarského kraja, ministrovi pre mimoriadne situácie a ministrovi zdravotníctva, aby sa bezodkladne vypravili na miesto nešťastia a poskytli nevyhnutnú pomoc preživším. Vyšetrovanie prípadu začala ruská prokuratúra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet