Na hlavný obsah

Pri streľbe v škole v USA útočník zabil dvoch ľudí

Polícia páchateľa zastrelila pri prestrelke.

Pri streľbe v škole v USA útočník zabil dvoch ľudí
Polícia na mieste činu. Foto: TASR/AP

Bližšie zatiaľ neidentifikovaný asi 20-ročný muž zastrelil dvoch ľudí a ďalších šiestich zranil na strednej umeleckej škole v americkom St. Louis. Útočníka pri prestrelke zabila polícia, napísala agentúra AP.

Biely dom prostredníctvom hovorkyne Karine Jean-Pierreovej incident označil za „nezmyselné násilie“ a vyzval na prijatie ďalších krokov, ktoré by obmedzili so strelnými zbraňami súvisiace násilie.

Polícia podľa AP na núdzové volanie zareagovala v ranných hodinách (po 16.00 h SELČ). Pri príchode policajných jednotiek z okien budovy vyskakovali študenti a varovali, že vo vnútri je strelec s „dlhou pištoľou“, uviedol miestny komisár Mike Sack.

Kým zahynul pri prestrelke s políciou, stihol muž zabiť jednu dospelú ženu a jedno dievča. Sack odmietol uviesť, či bola dospelá žena v škole učiteľkou. „Aj keď máme na papieri deväť obetí, tých skutočných sú stovky. Každý, kto toto prežil, si so sebou ponesie traumu,“ uviedol vyšetrovateľ.

V škole bolo pred začiatkom streľby asi 380 študentov a dvere boli zamknuté. Polícia odmietla uviesť, ako sa strelec do budovy dostal.

Výpoveď svedka

Učiteľ matematiky na predmetnej škole David Williams povedal stanici CNN, že vo chvíli, keď sa ozvali výstrely, všetci akoby prepli do „výcvikového módu“, zhasli svetlá, zamkli dvere a krčili sa v kútoch, aby ich nebolo vidieť.

„Potom sa ozvalo hlasné búchanie na dvere, ako sa ich niekto snažil otvoriť a v diaľke začala húkať siréna. Počul som tri výstrely a niekto s dospelým hlasom zareval: Všetci do riti zomriete!“ povedal Williams CNN.

Učiteľ ďalej uviedol, že výstrely po chvíli nabrali na intenzite a vychádzali pravdepodobne z poloautomatickej zbrane. „Jedna z guliek preletela oknom v našej triede,“ povedal Williams.

Do školy podľa svedka po chvíli dorazila „veľká skupina“ jednotiek taktických policajných tímov, ktoré sa s útočníkom ostreľovali na treťom poschodí školy. Williams so študentami vybehli z budovy núdzovým východom. „Celá tá hrôza od začiatku do konca trvala asi 40 minút,“ dodal učiteľ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet