Na hlavný obsah

Pri teroristickom útoku v iránskom meste Širáz zahynulo najmenej 15 ľudí

Útok vykonali traja ozbrojení muži.

Pri teroristickom útoku v iránskom meste Širáz zahynulo najmenej 15 ľudí
Ilustračná snímka iránskej vlajky. Foto: Unsplash

Pri teroristickom útoku v šiitskej svätyni v juhoiránskom meste Širáz zahynulo najmenej 15 ľudí. Ďalších desať utrpelo zranenia, informovala o tom iránska štátna tlačová agentúra IRNA.

Tlačová agentúra Mizan, ktorá sa špecializuje na oblasť spravodlivosti, uviedla, že útok vykonali traja ozbrojení muži. Podľa niektorých správ na sociálnych sieťach boli dvaja páchatelia útoku zadržaní a polícia po ďalšom pátra.

Útočníci boli v aute a strieľali na veriacich a miestnych zamestnancov pri vchode do svätyne, opísala IRNA s odvolaním sa na svedkov. Agentúra Tasnim napísala, že medzi mŕtvymi je niekoľko žien a detí.

IRNA označila útočníkov za takfírov, čo je termín používaný šiitmi na označenie sunnitských extrémistov, najmä z hnutia Islamský štát. Sunnitskí extrémisti už v minulosti útočili na šiitské posvätné miesta v Iráne, poznamenala agentúra AP.

Útoky v Širáze sa odohrali v čase, keď Iránom otriasli jedny z najväčších protivládnych protestov za posledné obdobie.

V meste Sakíz v iránskej provincii Kurdistan sa v stredu (26. 10.) zišli tisíce ľudí, aby si po 40 dňoch smútku pripomenuli Mahsu Aminiovú, mladú Iránku kurdského pôvodu, ktorá v septembri zomrela v policajnej väzbe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet