Na hlavný obsah

Pri ukrajinskom útoku na Cherson zomreli štyria ľudia, uvádzajú Rusi

Rusko ostreľovalo Charkov, mieni Kyjev.

ruské rakety letia na Charkov
Ilustračná snímka.Foto: TASR/AP

Najmenej štyria ľudia prišli vo štvrtok (20. 10.) večer o život pri ukrajinskom raketovom útoku na Ruskom okupované mesto Cherson na juhu Ukrajiny. Podľa agentúry Intefax to oznámil zástupca ruských okupačných úradov Kirill Stremousov.

Ruská agentúra RIA Novosti napísala, že útok mieril na trajekt prevážajúci civilistov. Podľa ukrajinských médií sa však stal v čase nočného zákazu vychádzania a jeho terčom teda boli pravdepodobne vojaci a ruská vojenská technika. 

Sériu výbuchov po ruských útokoch v piatok (21. 10.) ráno oznámila radnica ukrajinského Charkova na severovýchode krajiny, zranilo sa šesť osôb. Terčom ruského vzdušného útoku sa v piatok stalo tiež Záporožie, uviedla ukrajinská oblastná správa.

Pri Chersone jedna z rakiet HIMARS podľa ruských médií zasiahla okolie Antonivského mosta vedúceho cez Dneper a dopadla na trajekt. Trinásť ľudí utrpelo zranenia a zhorelo 12 áut. Antonivský most je už mesiace mimo prevádzky, bol cieľom opakovaných ukrajinských útokov. Ruská armáda sa snaží dopravu cez Dneper riešiť používaním trajektov.

Zákaz vychádzania

Podľa ukrajinského serveru Ukrajinska pravda sa úder odohral vo štvrtok okolo 23.00 h miestneho času (22.00 h SELČ), teda v čase zákazu vychádzania.

„To znamená, že v tom čase nemohli byť pri trajekte civilisti. Cez rieku sa v tom čase pravdepodobne prepravovala technika a živá sila ruských vojsk, ktoré sa aktívne presúvajú do ľavobrežnej časti Chersonskej oblasti,“ napísal server.

Doplnil, že úder prišiel deň po tom, ako sa na obhliadku mosta vydali šéf ruskej správy Krymu Sergej Aksjonov a tiež zástupca šéfa ruskej prezidentskej administratívy Sergej Kirijenko.

Okupačné úrady v tejto ukrajinskej oblasti, ktorú Moskva po narýchlo zorganizovanom a svetom neuznanom hlasovaní považuje za časť Ruska, tento týždeň uviedli, že pre silnejúcu ukrajinskú protiofenzívu chcú presunúť z pravého na ľavý breh Dnepra 50 000 až 60 000 obyvateľov.

Evakuácia má trvať týždeň a do štvrtkového večera odišlo podľa Stremousova asi 15 000 ľudí. Podľa ukrajinského generálneho štábu okupačné úrady nariadili evakuáciu bánk a pripravili zoznam zdravotníkov a učiteľov, ktorí majú toto územie tiež opustiť.

Útoky na Charkov a Záporožie

Ukrajinský generálny štáb tiež v piatok ráno uviedol, že do Chersonskej oblasti dorazilo 2 000 čerstvo mobilizovaných ruských vojakov, ktorí majú doplniť straty, ktoré ruské sily utrpeli v bojoch na tejto časti frontu.

Z Charkova, druhého najväčšieho mesta Ukrajiny, hlásia tamojšie úrady sériu výbuchov. Podľa starostu Igora Terechova rakety zasiahli a poničili objekty patriace jednému podniku v meste. Šéf charkovskej oblastnej správy Oleh Synehubov povedal, že pri piatkovom ruskom útoku utrpelo zranenia päť ľudí, informuje ruskojazyčný servis BBC.

Výbuchy s ozývali tiež v Záporoží, na ktoré Rusi zaútočili raketami, oznámil šéf oblastnej správy Oleksandr Staruch. „Nepriateľ útočí na oblastné centrum. Zostaňte v úkryte!“ napísal podľa agentúry Unian na sociálnych sieťach.

Staruch na sociálnej sieti napísal, že nepriateľ zaútočil na mesto raketami systému S-300. „Zničené boli jedna obytná budova a zariadenia infraštruktúry. Podľa predbežných informácií sú traja zranení. Výsledkom útoku je poškodená plynovodná sieť v obytnej výškovej budove, nastal aj požiar a zničený bol múr. Na mieste už pracujú špecializované služby,“ spresnil gubernátor.

Okupanti podľa neho mierili aj na školu v jednom z obvodov Záporožia. Útok poškodil strechu školy a rozbil okná. Rakety zasiahli tiež otvorené priestranstvá. Tieto tvrdenia nebolo zatiaľ možné nezávisle overiť, dodal Guardian.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet