Na hlavný obsah

Proruské úrady začali s evakuáciou okupovanej Chersonskej oblasti

Informovala o tom ruská agentúra TASS.

Proruské úrady začali s evakuáciou okupovanej Chersonskej oblasti
Ruskí vojaci hliadkujú v okupovanom Chersone. Foto: ČTK/AP

Proruské úrady začali na juhu Ukrajiny obyvateľov okupovanej Chersonskej oblasti evakuovať na ľavý breh rieky Dneper. Informovala o tom v stredu (19. 10.) ruská tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na okupačnú správu mesta Olešky.

Podľa Moskvou dosadeného šéfa oblasti Vladimira Saľda chcú úrady počas týždňa presunúť 50 000 až 60 000 ľudí. Saldo už v utorok (18. 10.) uviedol, že dôvodom je ukrajinská protiofenzíva. Na ľavý breh Dnepra sa podľa neho presúvajú z Chersonu tiež všetky Moskvou menované úrady.

„V Chersone začal organizovaný presun obyvateľov na druhý breh Dnepra,“ cituje TASS z vyhlásenia mestskej správy Olešek, teda mesta nachádzajúceho sa práve na ľavom brehu.

Evakuácia sa podľa agentúry odohráva na lodiach, ktoré prevážajú ľudí do Olešiek a do obce Hola Prystaň. Podľa agentúry RIA Novosti na nich čakajú autobusy, ktoré ich majú odviezť na polostrov Krym anektovaný Rusmi v roku 2014 alebo priamo do Ruska.

Šéf ruskej okupačnej správy Chersonskej oblasti Saľdo podľa RIA Novosti zopakoval svoje skoršie tvrdenie, že ukrajinské ozbrojené sily by mohli zničiť hrádzu priehrady Kachovskej vodné elektrárne, čo by viedlo k zatopeniu niektorých miest a voda by sa dostala až do Chersonu.

„Voda na niektorých miestach stúpne o meter, ľudí tam musíme rýchlo evakuovať,“ povedal v ruskej televízii Saľdo. Samotný Cherson je podľa neho položený vyššie, napriek tomu sú niektoré časti prípadným zatopením ohrozené. Vyše 5 000 ľudí podľa neho už Cherson opustilo v uplynulých dňoch.

Uzatvorený vstup

Saľdo tiež vyhlásil, že sa na sedem dní uzatvára vstup do Chersonskej oblasti pre civilistov. Na ľavý breh Dnepra sa podľa neho začali presúvať rovnako všetky úrady z Chersonu, ktoré dosadilo Rusko. Komunálne služby a záchranné zložky v meste zostávajú, oznámil Saľdo podľa agentúry TASS.

„Nikto sa nechystá vzdať Chersonu, ale pre obyvateľov je nežiaduce, aby sa nachádzali v meste, kde budú prebiehať vojenské akcie,“ uviedol podľa agentúry Reuters. Dodal, že sa očakáva ukrajinský útok. Tvrdil tiež, že ruské sily majú dostatok možností ho odraziť a prejsť do protiútoku.

O evakuácii obyvateľov Chersonskej oblasti hovoril v utorok tiež nedávno menovaný nový veliteľ ruských inváznych síl na Ukrajine Sergej Surovikin. Generál podľa RIA Novosti označil vojenskú situáciu za „veľmi zložitú“. Bez toho, aby svoje vyjadrenie nejako spresnil, tvrdil, že sa ukrajinské sily chystajú pri Chersone uchýliť k zakázaným metódam boja.

Ostreľovanie Chersonu?

Šéf oblastnej správy susednej Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim podľa ukrajinskej agentúry Unian uviedol, že sa Rusi chystajú Cherson ostreľovať. Surovikin v utorok povedal, že nemôže vylúčiť nutnosť prijať ťažké rozhodnutia. Čo to znamená, nie je známe.

„Rozosielajú správy: evakuujte sa, ukrajinské ozbrojené sily budú ostreľovať Cherson. Poznám ruskú taktiku a mám pocit, že sa Rusi chystajú zasiahnuť Cherson,“ uviedol Kim.

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak označil evakuáciu za propagandistické predstavenie. „Rusi sa snažia vystrašiť obyvateľov Chersonu falošnými správami o ostreľovaní mesta našou armádou a tiež usporiadať propagandistické predstavenie s evakuáciou,“ reagoval Jermak.

„Celkom primitívna taktika, vzhľadom na to, že ukrajinské ozbrojené sily neostreľujú ukrajinské mestá. To robia výlučne ruskí teroristi,“ dodal. Propaganda podľa neho nebude fungovať.

Cherson, ležiaci pri ústí Dnepra do Čierneho mora, mal pred vojnou približne 280 000 obyvateľov. Stal sa prvým veľkým ukrajinským mestom, ktorého sa Rusi zmocnili po tohtoročnom februárovom vpáde na Ukrajinu.

Následne ruské vojsko získalo kontrolu nad veľkou časťou Chersonskej oblasti. Ukrajinským silám sa však od leta podarilo niekoľko okupovaných obcí oslobodiť.

Rusi zrejme očakávajú prenesenie bojov do samotného mesta Cherson, uviedlo minulý týždeň britské ministerstvo obrany. Chersonská oblasť je jedným zo štyroch ukrajinských regiónov, ktoré Moskva nedávno vyhlásila za ruské územie. Prakticky celý svet tento najnovší pokus ruského prezidenta Vladimira Putina o pripojenie ďalšieho ukrajinského územia odmieta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet