Na hlavný obsah

Prvé kolo prezidentských volieb v Slovinsku zrejme vyhral opozičný kandidát

V druhom kole sa postaví asi proti právničke.

V druhom kole prezidentských volieb v Slovinsku sa zrejme stretnú Anže Logar (vľavo) a Nataša Pircová Musarová.
V druhom kole prezidentských volieb v Slovinsku sa zrejme stretnú Anže Logar (vľavo) a Nataša Pircová Musarová.Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Prvé kolo slovinských prezidentských volieb zrejme vyhral bývalý minister zahraničia Anže Logar, ktorý má blízko k opozičnej Slovinskej demokratickej strane (SDS). Podľa predbežných výsledkov získal 34 % hlasov. Do druhého kola tiež zrejme postúpila nezávislá kandidátka a advokátka Nataša Pircová Musarová.

Až na treťom mieste skončil Milan Brglez, ktorý mal podporu dvoch vládnych strán, uviedla v nedeľu (23. 10.) agentúra STA. Druhé kolo sa uskutoční 13. novembra. Po sčítaní zhruba 95 % hlasov má Pircová Musarová 27 % preferencií a Brglez 16 percent.

Logar bol dlhoročným politickým súputníkom bývalého premiéra Janeza Janšu, do volieb sa však prihlásil ako občiansky kandidát. Podľa analytikov tak chcel zmierniť spojenie s bývalým premiérom, ktorého časť Slovincov vníma veľmi kriticky a ktorý prehral posledné parlamentné voľby.

Dôvod na spokojnosť však nemá ani vládny blok premiéra Roberta Goloba. Jeho strana a sociálni demokrati podporovali Brgleza, ktorý sa zrejme do druhého kola neprebojoval. Podľa Brgleza by však výsledok nemal ovplyvniť vládnu koalíciu, keďže nešlo o parlamentné voľby.

Prvá žena na čele krajiny?

Do druhého kola sa zrejme dostala bývalá novinárka a advokátka Pircová Musarová, ktorá zastupuje prominentné osobnosti. Medzi jej klientmi je napríklad manželka bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa Melania a jej slovinská rodina.

Podľa agentúry AFP by mohla získať podporu premiéra Goloba aj ďalších vládnych politikov. Ak by vyhrala, stala by sa prvou ženou na čele Slovinska.

Víťaz druhého kola nahradí vo funkcii súčasného prezidenta Boruta Pahora, ktorému sa končí druhý päťročný mandát. Bývalý model a člen sociálnej demokracie má podľa agentúry AFP v krajine prezývku „prezident instagram“ pre veľkú aktivitu na sociálnych sieťach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet