Na hlavný obsah

Prvý pokus o zrýchlené prerokovanie štátneho rozpočtu nevyšiel

Koaličnému poslancovi sa pokazilo hlasovacie zariadenie.

Opozícia zablokovala hlasovanie v parlamente o novele rozpočtu. Odkladá sa preto aj schvaľovanie 14. dôchodkov.

Opozícia hovorí, že nechce Igorovi Matovičovi podpísať bianko šek. Koalícia ju zasa obviňuje z hry o predčasné voľby.

Prvý pokus koalície o zrýchlené prerokovanie navýšenia štátneho rozpočtu nevyšiel pre pokazené hlasovacie zariadenie koaličného poslanca.

Pri druhom pokuse zas opoziční poslanci spravili obštrukciu a vytiahli svoje hlasovacie karty.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Opozícii sa nepáči, že v návrhu na navýšenie tohtoročného štátneho rozpočtu o jeden a pol miliardy eur nie je dané, na akú konkrétnu pomoc ľuďom pôjdu.

„Na jednej strane priznáva príjmy vo výške 1, 5 miliardy navyše. S tým súhlasíme, ale tak ako sa tam teraz píše, to dáva vlastne bianko šek ministrovi financií urobiť s tými peniazmi, čo len chce,“ vyjadril sa Richard Sulík z SaS.

Koalícia chce presné položky pridať do novely až v druhom čítaní. Opozícia ich chce hneď, ešte pred schvaľovaním zrýchleného prerokovania.

„Čo ešte chcú, či im to máme nechať zabalené v červenom papieri? V druhom čítaní sa dajú dať pozmeňovacie návrhy, ten je nachystaný, keby to pustili cez prvé čítanie, tak o nič neprídu, stále majú šancu to blokovať a podobne,“ avizoval podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga.

Na novelu štátneho rozpočtu sa viaže aj vyplácanie 14. dôchodkov, ktoré by seniori mali dostať už v novembri. Ak vládna koalícia návrh zákona neupraví, opozícia plánuje pokračovať v obštrukciách aj v utorok (11. 10.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko