Na hlavný obsah

Prvým kandidátom na post britského premiéra je Rishi Sunak

Svoju kandidatúru si tak zopakuje.

Prvým kandidátom na post britského premiéra je Rishi Sunak
Kandidát na nového lídra britskej Konzervatívnej strany Rishi Sunak. Foto: TASR/AP

Britský exminister financií Rishi Sunak si ako prvý zabezpečil podporu 100 zákonodarcov potrebných pre kandidatúru do čela Konzervatívnej strany. Tá hľadá nového lídra, ktorý sa neskôr stane aj britským premiérom, po štvrtkovom (20. 10.) oznámení rezignácie premiérky Liz Trussovej.

O dosiahnutí potrebného počtu podpisov pre kandidatúru Sunaka informovali na twitteri predseda obranného výboru britského parlamentu Tobias Ellwood, ktorý je jedným zo Sunakových podporovateľov. „Je mi cťou, že som stým členom parlamentu,“ uviedol Ellwood.

Po ohlásenej rezignácii Trussovej po iba 44 dňoch na čele vlády sa objavili tri mená vážnych uchádzačov o prevzatie vedenia strany a vlády. Penny Mordauntová, ktorá má v súčasnom kabinete na starosti koordináciu vládnej agendy v Dolnej snemovni, oznámila ako prvá, že chce kandidovať. V hre je tiež návrat predchodcu Trussovej Borisa Johnsona.

Pre nomináciu do súboja treba získať minimálne 100 podpisov konzervatívnych zákonodarcov, ktorých je celkovo 356. Keď podporu stovky poslancov získa len jeden kandidát, stane sa lídrom strany ihneď.

Ak takúto podporu získajú traja kandidáti, z ďalšieho súboja vyradia toho, kto bude mať najmenej hlasov. Medzi zvyšnými dvoma potom bude rozhodovať 170 000 členov Konzervatívnej strany v internetovom hlasovaní. V tom predchádzajúcom na začiatku septembra Trussová porazila Sunaka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet