Na hlavný obsah

Putin podpísal zákony o ruskej anexii štyroch ukrajinských regiónov

Svet ju neuznáva.

Putin podpísal zákony o ruskej anexii štyroch ukrajinských regiónov
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu (5. 10.) podpísal zákony o anexii štyroch ukrajinských regiónov. Informovala o tom ruská agentúra TASS. Podľa nej už príslušné dokumenty zverejnili.

Kyjev a Západ ruskú anexiu ukrajinských území odsudzujú a považujú ju za nelegálnu. Zabratie ukrajinskej Záporožskej, Chersonskej, Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré okupujú ruské invázne sily, už skôr schválil ruský parlament a Ústavný súd.

„Podľa ruských zákonov sú obyvatelia nových regiónov uznaní za ruských občanov odo dňa, keď boli tieto územia – 30. septembra – pripojené k Rusku,“ píše TASS. Odvolala sa na deň, keď Putin spoločne s Moskvou dosadenými predstaviteľmi týchto regiónov podpísali v Kremli dohody o pripojení okupovaných území k Ruskej federácii.

Medzinárodne neuznanú anexiu následne podporil ruský Ústavný súd a tento týždeň príslušné zmluvy aj zákony schválili obe komory ruského parlamentu.

Procedúram predchádzalo proruským úradom narýchlo zorganizované hlasovanie na okupovaných územiach, ktoré Moskva označovala ako referendum o pripojení k Rusku.

Výsledky odmietli uznávať

Avšak Kyjev ani svet ich platnosť a výsledky odmietli uznávať. Plebiscity opakovane sprevádzali správy o nútenej účasti voličov a ďalších volebných podvodoch. Jediná krajina, ktorá zatiaľ uznala ich výsledky, je Severná Kórea. Upozornil na to už skôr ruský server Meduza.

Anexiu ďalších ukrajinských území Ruskom odmietla drvivá väčšina krajín sveta, a to vrátane ruských spojencov, ako sú Srbsko či Kazachstan.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatkovej (30. 9.) reakcii na podpisy zmlúv oznámil, že Kyjev nebude s Ruskom rokovať, kým bude na jeho čele Putin. Oznámil, že Ukrajina podáva žiadosť o urýchlené prijatie do NATO.

V utorok (4. 10.) ukrajinský prezident podpísal výnos, ktorý za neplatný od samého začiatku vyhlasuje ruské právne akty porušujúce zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny. A to vrátane Putinových dekrétov o uznaní nezávislosti Krymu z marca 2014 a štyroch ďalších ukrajinských regiónov z minulého mesiaca.

Šéf Kremľa, na ktorého rozkaz ruské vojská koncom februára vpadli na Ukrajinu, medzitým vyhlásil, že Moskva bude anektované územia obhajovať „všetkými dostupnými prostriedkami“.

Ruské invázne sily neokupujú celé ukrajinské regióny, ktoré sa teraz snaží Moskva anektovať, a v posledných dňoch prichádzajú správy o tom, že ukrajinská armáda dobýva späť ďalšie obce v týchto oblastiach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet