Na hlavný obsah

Putin: Rusko je ochotné dodať do Európy počas jesene a zimy dodatočné objemy zemného plynu

Zabezpečiť ich chce nepoškodenou vetvou Nord Streamu.

Putin: Rusko je ochotné dodať do Európy počas jesene a zimy dodatočné objemy zemného plynu
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Rusko je ochotné dodať do Európy počas jesene a zimy dodatočné objemy zemného plynu. Urobili by tak nepoškodenou vetvou plynovodu Nord Stream alebo cez Turecko. Uviedol to v stredu (12. 10.) ruský prezident Vladimir Putin.

Podľa Putina je možné opraviť nedávno poškodené potrubia plynovodov Nord Stream, privádzajúce ruský plyn do Nemecka po dne Baltského mora. Tvrdí, že zmysel by to malo jedine v prípade, že ich potom budú využívať.

Zo sabotáže na plynovodoch majú podľa Putina prospech hlavne Spojené štáty, Poľsko a Ukrajina. USA skoršie podobné Putinove vyjadrenia odmietli.

Poškodenie plynovodov Nord Stream ruský prezident opäť označil za akt medzinárodného terorizmu a najnebezpečnejší precedens. Strojcovia útokov podľa neho „ničia infraštruktúru konkurentov, pripravujú spotrebiteľov o lacné zdroje energie a nútia ich kupovať všetko za ďaleko vyššie ceny.“

Je presvedčený o tom, že za útokmi je USA

Podľa ruského prezidenta je zrejmé, kto sa snaží rozorvať vzťahy medzi Ruskom a EÚ a zničiť politickú subjektivitu Európy. Zdôraznil, že to všetko mohol spáchať ten, kto „je technicky schopný uskutočniť takéto výbuchy a už takéto diverzie podnikol, bol chytený pri čine, ale zostal nepotrestaný.“

„Je úplne jasné, kto za tým stojí,“ povedal Putin, ktorý už skôr obvinil z poškodenia plynovodov Spojené štáty a ich spojencov. Putin tiež vyhlásil, že Rusko nebude dodávať energetické suroviny krajinám, ktoré na ne zavedú cenový strop.

„Rusko nepôjde proti zdravému rozumu a nebude zo svojho platiť cudzí blahobyt. Chcel by som upozorniť tých, ktorí sa namiesto obchodného partnerstva a trhových mechanizmov snažia používať podvody a tupé vydieranie, že neurobíme nič na svoju vlastnú škodu,“ dodal.

Výbuchy vyšetrujú Švédi, Dáni aj Nemci

Švédske a dánske úrady vyšetrujú štyri septembrové úniky plynu z plynovodov Nord Stream 1 a 2 vo švédskej a dánskej výlučnej ekonomickej zóne v Baltskom mori. Vlastné vyšetrovanie oznámila aj nemecká generálna prokuratúra. Švédska tajná polícia minulý týždeň uviedla, že vyšetrovanie posilnilo podozrenie zo sabotáže.

„Plynovody Nord Stream 1 a 2 vo švédskej ekonomickej zóne poškodili explózie,“ napísala švédska tajná polícia. Na mieste zabavili materiál, ktorý analyzujú. Švédska premiérka Magdaléna Andersonnová v pondelok (10. 10.) vyhlásila, že Štokholm nebude zdieľať výsledky vyšetrovania výbuchov s Ruskom.

Ruská agentúra Interfax v stredu napísala, že podľa ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom v roku 2015 pri vizuálnej kontrole plynovodu Nord Stream 1 odhalili aliančný podvodný robot. Toto výbušné zariadenie, ktoré vraj NATO stratilo pri cvičení, vtedy údajne zneškodnili Švédi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet