Na hlavný obsah

Putin sa stretol s Erdoganom, zvažuje vybudovanie plynovodného uzla v Turecku

Erdogan obhajoval vzťahy s Ruskom.

Putin sa stretol s Erdoganom, zvažuje vybudovanie plynovodného uzla v Turecku
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin sa vo štvrtok (13. 10.) stretol s tureckou hlavou štátu Recepom Tayyipom Erdogananom. Stretnutie prebieha na okraj regionálneho samitu v kažašskej Astane.

Podľa agentúry AFP Putin povedal Erdoganovi, že Moskva zváži vybudovanie plynovodného uzla v Turecku. „Turecko sa v súčasnosti ukazuje ako najspoľahlivejšia trasa pre dodávky (plynu), a to aj do Európy,“ vysvetlil Putin.

Erdogan obhajoval rozvíjajúce sa obchodné vzťahy Turecka s Ruskom v čase, keď západné štáty proti Moskve zaviedli sériu sankcií za jej vojenskú agresiu proti Ukrajine.

„Kroky Turecka a Ruska možno niektoré kruhy rozrušia. Menej rozvinuté krajiny sa im však potešia,“ povedal Erdogan. Pred niekoľkými mesiacmi spolu s OSN sprostredkoval dohodu o umožnení námorného vývozu obilia z Ukrajiny.

Druhá jadrová elektráreň v Turecku?

Erdogan po stretnutí s Putinom tiež navrhol, že v spolupráci s Ruskom by mohli v Turecku vybudovať už druhú jadrovú elektráreň. Jednu v súčasnosti stavajú, jej otvorenie sa očakáva na budúci rok

Turecko sa odmieta pripojiť k sankciám západných krajín proti Rusku. Namiesto toho s ním v uplynulých mesiacoch podpísalo viacero dohôd. Tie viedli k nárastu tureckého exportu do Ruska o viac než 100 %, upozorňuje britský denník The Guardian.

Erdogan podľa agentúry AP vyjadril odhodlanie zabezpečiť „posilnenie a predĺženie“ dohody umožňujúcej námorný vývoz obilia z Ukrajiny, ktorý v júli sprostredkovalo práve Turecko v spolupráci s OSN.

„Sme odhodlaní prepravovať ruské obilie a hnojivá cez Turecko do rozvojových krajín,“ uviedol Erdogan s tým, že Ankara spolu s Moskvou by spoločne určili cieľové destinácie dodávok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet