Na hlavný obsah

Putin: Situácia okolo záporožskej elektrárne je znepokojivá

Povedal to šéfovi Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu.

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi.
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi.Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok (11. 10.) povedal šéfovi Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaelovi Grossimu, že situácia okolo ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne je znepokojujúca. Informovala o tom agentúra Reuters.

Elektráreň, ktorú od marca okupujú Rusi, je už mesiace terčom ostreľovania, z ktorého sa vzájomne obviňujú Kyjev a Moskva.

Putin Grossiho prijal a povedal mu, že je otvorený dialógu a pripravený diskutovať o všetkých záležitostiach spojených s prevádzkou Záporožskej jadrovej elektrárne.

Grossi podľa tlačového vyhlásenia žiadal vytvorenie ochrannej zóny okolo elektrárne. „Situácia okolo Záporožskej jadrovej elektrárne je čoraz nebezpečnejšia a háklivejšia. Časté vojenské útoky môžu ohroziť jadrovú bezpečnosť,“ uviedol Grossi. 

„Teraz viac ako kedykoľvek predtým treba vytvoriť ochrannú zónu okolo elektrárne,“ vyzval. Podľa agentúry DPA mu ide o to, aby v oblasti zavládol pokoj zbraní. Súčasťou plánu nie je demilitarizácia a stiahnutie ruských jednotiek z areálu.

Šéf MAAE o situácii okolo najväčšej jadrovej elektrárne v Európe rokoval minulý týždeň v Kyjeve. Bolo to krátko po tom, čo Putin oznámil, že nariadil vláde previesť toto zariadenie do ruského vlastníctva. V ukrajinskom hlavnom meste Grossi povedal, že MAAE napriek Putinovmu dekrétu elektráreň považuje za ukrajinskú.

Ešte tento týždeň plánuje Grossi znovu ísť do Kyjeva za ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet