Na hlavný obsah

Putin uskutočnil jadrové cvičenia

Kremeľ tvrdí, že zasiahol ciele.

Putin uskutočnil jadrové cvičenia
Na snímke je ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin sledoval stredajšie (26. 10.) cvičenie ruských strategických jadrových síl a vypočul si správu, ktorú mu predniesol minister obrany Sergej Šojgu. Informovali o tom ruské tlačové agentúry. Strategické sily splnili úlohy cvičenia v plnom rozsahu. Všetky rakety zasiahli svoje ciele, dodala agentúra TASS s odvolaním sa na Kremeľ.

Rusko uskutočnilo jadrové cvičenia v čase zvýšeného napätia, keď po vojenských neúspechoch vo vojne proti Ukrajine začala Moskva obviňovať Kyjev z plánovania útoku „špinavou jadrovou bombou“.

Ukrajinskí predstavitelia obvinenia odmietli. Západ varuje Rusko pred použitím jadrových zbraní pod falošnou zámienkou.

Prostredníctvom videohovoru si Putin vypočul správu šéfa ministerstva obrany a tiež náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova. Šojgu uviedol, že cvičenie bolo motivované prípravami na možný nepriateľský jadrový útok na Rusko.

„Súdruh vrchný veliteľ, v súlade s plánom výcviku ozbrojených síl sa pod vaším velením koná cvičenie, počas ktorého budú rozpracované úlohy vedenia masívneho jadrového útoku strategickými silami v reakcii na jadrový útok nepriateľa,“ citovala agentúra TASS ruského ministra obrany.

Ruské ministerstvo obrany ukázalo zábery z odpálenia medzikontinentálnej rakety Sineva z jadrovej ponorky Tula a z letu strategického bombardéra Tu-95MS, ktorý vypustil riadené strely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet