Na hlavný obsah

Rakúska firma vyšetruje, ako sa jej motory dostali do dronov používaných Ruskom

Motory Rotax sú v Európe pomerne často terčom krádeží.

Rakúska spoločnosť BRP-Rotax vyšetruje, ako sa jej motory dostali do bezpilotných lietadiel údajného iránskeho pôvodu. Tie Rusko používa v bojoch na Ukrajine.

Spoločnosť vyrába motory pre ľahké a ultraľahké lietadlá, ktoré patria k špičke vo svojom odbore. Sú obľúbené pre svoju spoľahlivosť, informoval vo štvrtok (27. 10.) denník La Repubblica.

Spoločnosť popiera, že by oficiálne predala motory Rusku alebo Iránu. Odborníci upozorňujú, že motory Rotax sú v Európe pomerne často terčom krádeží.

Ukrajinským silám sa nedávno podarilo zaistiť jedno z bezpilotných lietadiel, ktoré Rusko použilo v bojoch proti Ukrajine. A to v pomerne málo poškodenom stave.

Dron sa zrútil do mora neďaleko Odesy. Podľa Kyjeva išlo o iránsky dron Mohadžir-6. Neskoršia analýza ukázala, že dron používal motor rakúskej spoločnosti BRP Rotax, ktorá je súčasťou kanadskej skupiny Bombardier Recreational Products (BRP).

„Spoločnosť BRP nepovolila ani nedala povolenie svojim distribútorom predávať komponenty pre vojenské drony do Ruska alebo Iránu,“ uviedla rakúska spoločnosť, podľa ktorej sú jej výrobky schválené len na civilné použitie.

Okrem toho kanadská skupina dodáva motory pre americké a izraelské vojenské bezpilotné lietadlá, takže dodávky do Ruska alebo Iránu by ju mohli poškodiť v očiach významných klientov, poznamenáva La Repubblica.

Bežná odcudzená súčasť lietadiel

Rakúska spoločnosť vyšetruje, ako sa jej motor 912 dostal do dronu ukoristeného Ukrajincami. Odborníci však upozorňujú, že motory Rotax sú pomerne bežnou odcudzenou súčasťou lietadiel.

Spoločnosť zaznamenala približne 130 krádeží týchto motorov, najmä v Európe. Toto číslo nie je podhodnotené. Nie je vylúčené, že Irán získal túto zložku na čiernom trhu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet