Na hlavný obsah

Raper Ye zo dňa na deň prišiel o štatút miliardára

Môžu za to jeho antisemitské výroky.

Raper Ye zo dňa na deň prišiel o štatút miliardára
Na snímke raper Ye. Foto: ČTK / AP

Americký raper Ye, predtým známy ako Kanye West, prišiel o štatút dolárového miliardára. Stalo sa tak po tom, čo s ním rozviazalo spoluprácu niekoľko veľkých korporátnych partnerov pre jeho antisemitské výroky.

Predovšetkým spolupráca s nemeckým výrobcom športových doplnkov Adidas predstavovala 1,5 miliardy USD (asi 1,49 miliardy eur) raperovho čistého imania, odhaduje časopis Forbes. To sa teraz podľa Forbesu obmedzilo na 400 miliónov USD (397,6 miliónov eur).

V uplynulých týždňoch s umelcom rozviazali spoluprácu módne značky The Gap a Balenciaga. Ako aj sociálne siete Instagram a Twitter, ako aj jeho agentúra Creative Artists Agency. Všetky spoločnosti sa tak rozhodli pre raperove vyhlásenia, o ktorých aj on sám naznačil, že sú antisemitské.

„Ja si môžem hovoriť antisemitské veci, za to sa ma Adidas zbaviť nemôže. A čo?“ povedal Ye 16. októbra v podcaste zameranom na hiphopovú komunitu Drink Champs. Teda zhruba týždeň predtým, ako Adidas oznámil okamžité ukončenie spolupráce.

Za antisemitu sa nepovažuje

Krátko predtým, ako mu Twitter zablokoval účet, Ye však uviedol, že „nemôže byť antisemitom, keďže čierni ľudia sú v podstate Židia“.

Stanica CNN podotýka, že Ye sa pravdepodobne stále považuje za miliardára, keďže podľa neho „vo Forbese nikto nevie počítať“.

„Nie je to miliarda, čo mám, ale 3,3 miliardy,“ napísal Forbesu Ye v roku 2020, keď ho časopis prvýkrát uviedol na zozname dolárových miliardárov. Jeho partnerstvo s Adidasom malo podľa neho hodnotu 4,3 miliardy USD (asi 4,27 miliardy eur) a celkové imanie sedem miliárd USD (asi 6,96 miliardy eur).

Jeho socha zmizne z Múzea Madame Tussauds

Aj londýnske múzeum Madame Tussauds reagovalo na Yeho antisemitské výroky, a to odstránením jeho voskovej figuríny zo svojej kolekcie. Informoval o tom denník The Guardian.

Preslávené múzeum figurínu rapera presunulo do archívu. Krok symbolicky ukazuje pád známeho hudobníka a návrhára.

Múzeum uviedlo, že každý si svoju figurínu musí zaslúžiť. Podľa hovorcu inštitúcie počúva svojim hosťom a ich očakávaniam.

Figurínu známeho rappera múzeum predstavilo v roku 2015 spoločne so sochou Kardashianovej. Táto hviezda realitnej šou a ďalší členovia jej rodiny v posledných dňoch vyzvali na ukončenie „strašného násilia a nenávistnej rétoriky“ voči Židom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet