Na hlavný obsah

Reformácia cirkvi priniesla nápravu chýb a jej očistenie

Pred 505 rokmi ju inicioval Martin Luther.

Martin Luther pribil 31. októbra 1517 na dvere chrámu vo Wittenbergu 95 téz proti odpustkom. Tie zvádzali ľudí k nesprávnemu presvedčeniu, že hriechy odpúšťa pápež za peniaze a nie Boh na základe úprimného pokánia.

Evanjelici si tak 31. október pripomínajú ako Pamiatku reformácie, od začiatku ktorej uplynulo 505 rokov. Na Slovensku je pamätným dňom – Dňom reformácie. Jej iniciátorom bol nemecký augustiánsky mních, teológ, reformátor a zakladateľ protestantizmu Martin Luther.

Pre evanjelikov sviatok reformácie nie je len spomienkou na historické udalosti, ale ide o proces, počas ktorého si má jednotlivec aj spoločnosť uvedomiť, či je na správnej ceste, má naprávať chyby a usilovať sa o návrat na správnu cestu. Znamená to každodenné vrátenie sa k Božiemu slovu. 

Na Deň reformácie sa v evanjelických kostoloch konajú slávnostné služby Božie a číta sa Pastiersky list Zboru biskupov Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku.

Luthera za názory preklial pápež

Hlavný predstaviteľ reformácie Martin Luther sa pre svoje postoje ocitol v nemilosti pápeža. Uvalil naňho kliatbu a jeho knihy skončili v plameňoch. Luther reagoval spálením pápežskej buly s kliatbou a začal prednášať v nemčine, čím sa definitívne rozišiel s rímskou cirkvou. 

Tézami proti odpustkom reagoval aj na to, že keď pápež Lev X. potreboval peniaze na dokončenie Chrámu sv. Petra v Ríme, nariadil predávanie odpustkov. Ich kúpou sa vraj bolo možné oslobodiť od trestov za hriechy a vyslobodiť aj dušu mŕtveho z očistca.

Na snímke je Martin Luther.
Portrét Martina Luthera.Foto: Wikimedia

Svoje učenie neodvolal ani na sneme ríšskych kniežat vo Wormse v roku 1521. Napriek zákazom sa jeho učenie šírilo po Európe.

Luther celý rok 1522 investoval do evanjelického kázania o základných princípoch viery a života, fungovania zboru a cirkvi, hodnote slova a sviatostí. V roku 1523 začal opäť prednášať na univerzite vo Wittenbergu.

Nemajú sviatok všetkých svätých

Na rozdiel od katolíkov, ktorí 1. novembra slávia Sviatok všetkých svätých a 2. novembra majú spomienku na zosnulých, evanjelici nemajú Sviatok všetkých svätých.

Na snímke je Lutherova biblia z roku 1534.
Lutherova Biblia z roku 1534.Foto: Wikimedia

Na deň Pamiatky zosnulých pri hroboch spomínajú na svojich príbuzných. Evanjelici sa nemodlia k svätým, ale k Trojjedinému Bohu – Otcovi, Synovi a Duchu Svätému.

Biskupi vyzývajú veriacich, aby sa čítanie písma, zvlášť Novej zmluvy, spojené s modlitbou, stalo súčasťou života a osobnej zbožnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet