Na hlavný obsah

Revízia komína je dôležitá aj pre poisťovne. Ak chýba, nemusia vyplatiť poistku

Pravidelné čistenie by ľudia nemali podceňovať.

Revízia komína je dôležitá aj pre poisťovne. Ak chýba, nemusia vyplatiť poistku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Začína sa vykurovacia sezóna. Hasiči apelujú na ľudí, aby nepodceňovali pravidelné čistenie a revíziu komínov. Revízna kontrola od kominára je dôležitá aj pre poisťovne v prípade, ak vznikne požiar. Navyše, ak je komín vo výbornom stave, majiteľovi ušetrí náklady na vykurovanie.

V týchto dňoch sa nezastavia. Pracujú od skorého rána do večera. Ľudia, ktorí si ich objednajú na nich čakajú aj mesiac, či dva mesiace. Kominári pripomínajú, aby si ľudia dali komíny skontrolovať a vyčistiť po vykurovacej sezóne a nie pred ňou.

„Keď ukončíme vykurovaciu sezónu, mali by sme kotolňu vyčistiť. Vyčistiť spotrebič, zavolať si kominára, aby ten komín skontroloval. V prípade, že by sa tam vyskytla nejaká závada, aby si mohol majiteľ komín dať do poriadku v priebehu leta,“ vysvetľuje Jozef Gajdík, cechmajster Prešovského kraja z Komory kominárov Slovenska.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Povinnosť revízie a čistenia komínov ukladá aj zákon. „Ak právnická osoba nezabezpečí odborné preskúšanie komínov, môže Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru alebo Okresné riaditeľstvo HaZZ uložiť sankciu do výšky 8 298 eur. U fyzickej osoby sa uloží sankcia do výšky 99 eur,“ spresnila hovorkyňa Prezídia HaZZ Katarína Križanová.

Tí, ktorým sa komíny zanášajú častejšie, si ich môžu skontrolovať aj sami. Dôležité však je dodržiavať minimálne zákonom stanovené intervaly. Písomné potvrdenie o revízií od kominára je dôležité aj pre poisťovne v prípade vzniku požiaru. Ak chýba, poisťovňa nemusí vyplatiť poistku v plnej sume.

Hasiči od začiatku tohto roka evidujú takmer 9 400 požiarov. Približne 400 vzniklo v dôsledku nevyhovujúceho technického stavu alebo poruchy vykurovacích telies, dymovodov a komínov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko