Na hlavný obsah

Rezort financií výdavkové stropy do rozpočtu nezapracoval. Mali vláde obmedziť míňanie peňazí

Urobili tak napriek ich schváleniu parlamentom.

Rezort financií výdavkové stropy do rozpočtu nezapracoval. Mali vláde obmedziť míňanie peňazí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zlepšiť prípravu rozpočtu a obmedziť schopnosť vlády míňať peniaze. Pomôcť k tomu mali takzvané výdavkové stropy. Hoci parlament ich zavedenie schválil, ministerstvo financií ich do rozpočtu nezapracovalo. Práve stropy boli jednou z reforiem, vďaka ktorej dostalo Slovensko stovky miliónov z plánu obnovy.

Ak by výdavkové stropy boli zavedené, musela by vláda už dnes hľadať spôsoby, ako znížiť deficit. Stropy tiež zavádzajú trest v prípade, že ich vláda poruší. Ministerstvo financií a Rada pre rozpočtovú zodpovednosť sa nedohodli na tom, kedy sa sankcia bude uplatňovať.

„Toto je zásadný problém toho návrhu rozpočtu. Vláda by vlastne musela nájsť v tomto rozpočte ešte zhruba 800 alebo 900 miliónov eur na každoročných šetriacich opatreniach,“ hovorí analytik VÚB banky Michal Lehuta.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth hovorí, že ak v minulom roku došlo prekročenie aby ta náprava prišla v tom nasledujúcom. Ministerstvo financií podľa jeho slov hovorí, aby náprava prišla o dva roky, oneskorene.

„Túto otázku vôbec z pohľadu ministerstva financií nepovažujeme za hlavný spor. Vidíme ho úplne niekde inde, ale naozaj nevidím dôvod aby sme si teraz odkazovali s Radou pre rozpočtovú zodpovednosť cez médiá,“ vyjadril sa minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Rezort financií v stanovisku vysvetľuje, že rozpočet sa riadi usmernením Európskej komisie, ktorá na budúci rok ešte nevyžaduje škrtanie výdavkov.

„Je pravda, že európske pravidlá na rok 2023 ešte konsolidáciu verejných financií nevyžadujú, a teda zapnú sa až v tých spomínaných rokoch 2024, 2025, no však ide o vlastne o volebný rok,“ hovorí Lehuta.

V návrhu rozpočtu sa uvádza, že v rokoch 2024 a 2025 plánuje vláda ušetriť zhruba 2 miliardy eur. Ako konkrétne to chce dosiahnuť nie je z návrhu zrejmé.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika