Na hlavný obsah

Riaditeľ SND ponúkol ministerke kultúry demisiu

Priznal, že v Budapešti použil neadekvátne slová.

Riaditeľ SND ponúkol ministerke kultúry demisiu
Na snímke generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička. Foto: TASR

Generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička ponúkol ministerke kultúry Natálii Milanovej (OĽANO) svoju demisiu.

Spravil tak v súvislosti so svojimi vyjadreniami na panelovej diskusii v Budapešti. Priznal, že použil neadekvátny výber slov. Zároveň tak reagoval na výzvu poslancov parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Jeho vyhlásenie zverejnilo SND na sociálnej sieti.

Predmetné vyjadrenia zazneli na štvrtkovej (20. 10.) diskusii na tému vzťahu kultúry a politiky v Budapešti v anglickom jazyku.

„Moje aktuálne rozpoloženie spôsobilo, že som pri niektorých vyjadreniach zvolil politicky nekorektný slovník, expresívnejší, ako by bolo vhodné. Tieto vyjadrenia ma mrzia, pretože vôbec nekorešpondovali s tým, ako by som sa za bežných okolností vyjadroval v slovenčine,“ uviedol Drlička.

Prijíma plnú zodpovednosť

Ospravedlnil sa, ak niekoho jeho spôsob komunikácie pohoršil. Dodal, že za svoje slová prijíma plnú zodpovednosť.

Poslanci z Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá v piatok odsúdili Drličkove výroky v Budapešti a vyzvali ministerku kultúry k vyvodeniu zodpovednosti. Šéfku rezortu Drličkove vyjadrenie rovnako pohoršilo.

Za neslušné a nedôstojné označili poslanci napríklad Drličkove posmešné vyjadrenia na adresu „národných umelcov“, ktorí v minulosti pôsobili alebo dnes pôsobia v súboroch SND, o tom, „že sú hádam tie najdôležitejšie osoby na Slovensku“.

Výroky na adresu politikov, ktorí si plnia svoje ústavné povinnosti o tom, „že, nanešťastie, ešte stále dýchajú“, považujú za neprípustné a za akoukoľvek mysliteľnou čiarou.

Reakcia Juraja Šeligu

„Po teroristickom útoku na LGBT+ menšinu a po tom, ako vrah zo Zámockej ulice chcel zabiť premiéra Hegera, expremiéra Fica a exministra Gröhlinga si vypočujem slová generálneho riaditeľa SND Drličku, o tom, ‚ako, naneštastie, mnoho politikov ešte stále dýcha/žije‘, a to len preto, že bol predvolaný na kultúrny výbor,“ uviedol poslanec NR SR a podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga na facebooku.

Výroky riaditeľa SND považuje za hanebné. Mnohí predstavitelia kultúrnej obce podľa neho často právom kritizujú politikov za ich vyjadrenia. Tieto slová však považuje za nehodné riaditeľa SND ani žiadneho umelca ani človeka.

„A nie, nie som precitlivený, sám som zažil viackrát vyhrážky smrťou, ale stačilo, aj politici sú ľudia, robia dobré veci, robia chyby, každý má právo ich kritizovať, ľudia majú právo vo voľbách ich vymeniť, no hovoriť na medzinárodnom fóre v Budapešti o tom, ako na nešťastie ešte veľa politikov stále žije, to nie. Stačilo!“ dodal Šeliga.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko