Na hlavný obsah

Rishi Sunak sa oficiálne stal novým britským premiérom

Kráľ Karol III. ho poveril zostavením vlády.

Rishi Sunak sa oficiálne stal novým britským premiérom
Britský kráľ Karol III. vymenoval Rishiho Sunaka za nového premiéra. Foto: TASR/AP

Britský kráľ Karol III. v utorok (25. 10.) vymenoval Rishiho Sunaka za nového premiéra a poveril ho zostavením vlády. Informuje o tom televízia Sky News.

Sunak sa stal 57. premiérom v dejinách Spojeného kráľovstva a tretím v priebehu necelých dvoch mesiacov. Je prvým príslušníkom etnickej menšiny, ktorý prevzal tento úrad. Vo veku 42 rokov sa stal najmladším premiérom v Británii za uplynulé dve storočia.

Vo svojom prejave pred sídlom premiéra na Downing Street 10 v Londýne povedal, že ho do funkcie vybrali čiastočne preto, aby napravil chyby, ktorých sa dopustila jeho predchodkyňa Liz Trussová.

Britániu varoval, že krajinu čakajú ťažké rozhodnutia, aby prekonala „hlbokú hospodársku krízu“. Sľúbil, že v centre jeho agendy bude „ekonomická stabilita a dôvera“.

Sunak uviedol, že jeho hlavnou prioritou bude riešenie ekonomickej krízy, pre ktorú majú milióny Britov problémy s platením účtov za potraviny a energie.

Premiérom sa stal po sedemtýždňovom pôsobení Trussovej, ktorej ekonomické plány na zníženie daní spôsobili v krajine finančný chaos. Sunaka v pondelok (24. 10.) vybrali vládnuci konzervatívci, aby Trussovú nahradil. Očakáva sa, že kabinet vymenuje ešte v utorok.

Reakcie svetových lídrov

Novému predsedovi britskej vlády zagratulovali expremiér Boris Johnson, francúzsky prezident Emmanuel Macron i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom agentúra AFP.

Johnson na twitteri konštatoval, že „teraz je ten správny čas, aby každý konzervatívec vyjadril nášmu novému premiérovi plnú a jednoznačnú podporu“.

Šéf Elyzejského paláca Macron poznamenal, že Paríž a Londýn budú „spolupracovať na výzvach súčasnosti vrátane vojny na Ukrajine a jej početných následkoch pre Európu a svet“.

„Som pripravený pokračovať v spoločnom posilňovaní ukrajinsko-britského strategického partnerstva,“ uviedol Zelenskyj. Dodal, že verí tomu, že Sunak bude schopný „úspešne prekonať všetky výzvy, ktorým v súčasnosti čelí britská spoločnosť a celý svet“.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v reakcii na Sunakovo vymenovanie do funkcie kráľom Karolom III. na twitteri napísala, že „v týchto ťažkých časoch pre náš kontinent počítame so silným partnerstvom s Britániou s cieľom brániť naše spoločné hodnoty“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet