Na hlavný obsah

Ročne zomrú v tlačeniciach desiatky ľudí

Prinášame prehľad úmrtia väčšieho počtu ľudí v tlačenici za posledné dva roky.

Ročne zomrú v tlačeniciach desiatky ľudí
Záchranné zložky pomáhajú na mieste tragickej tlačenice v Soule. Foto: TASR

Hallowenské oslavy sa v juhokórejskom hlavnom meste Soul skončili tragicky. V tlačenici zahynulo najmenej 149 ľudí a ďalších 150 utrpelo zranenie.

Za posledné dva roky pritom ide o niekoľké úmrtie väčšieho počtu ľudí v tlačenici.

Najtragickejší indonézsky Malang

21. marca 2021 – V Tanzánii pri pietnom obrade organizovanom za zosnulého prezidenta Johna Magufuliho ušliapalo 45 ľudí. Podľa polície niektorí ľudia zomreli, pretože nemohli v hustom dave dýchať.

30. apríla 2021 – Pri tlačenici na židovskom pútnickom mieste v severnom Izraeli zomrelo najmenej 44 ľudí, vyše sto ľudí bolo zranených.

13. júla 2021 – Násilie a rabovanie, ktoré vypuklo v Juhoafrickej republike kvôli uväzneniu bývalého prezidenta Jacoba Zumu, malo najmenej 72 obetí.

Mnoho z obetí v provinciách Gauteng a KwaZulu-Natal zomrelo pri tlačidlách, ktoré sprevádzali plenenie obchodov s potravinami, alkoholom, oblečením a elektronikou.

5. novembra 2021 – Desať ľudí zahynulo pri tlačenici, ktorá nastala pred začiatkom hudobného festivalu v americkom Houstone.

Zranených ľudí ošetrujú na mieste tlačenice v Soulezáchranári.
Zranených ľudí ošetrujú na mieste záchranári.Foto: SITA

1. januára 2022 – Najmenej 12 ľudí zomrelo a 13 ďalších bolo zranených v tlačenici pri náboženskej svätyni v indickej časti Kašmíru.

20. januára 2022 – Najmenej 29 ľudí vrátane detí zomrelo pri tlačenici v kostole v libérijskej metropole Monrovia. Incident sa stal pri celonočnej kresťanskej bohoslužbe.

28. mája 2022 – Pri tlačenici pri kostole v štáte Rivers na juhu Nigérie zomrelo najmenej 31 ľudí, niekoľko ďalších je zranených. Stovky ľudí si ku kostolu skoré ráno prišli pre jedlo zadarmo.

24. júna 2022 – Pri hromadnom pokuse dostať sa z marockého územia do španielskej enklávy Melilla zomrelo 23 migrantov pôvodom z Afriky.

V obrovskej tlačenici boli niektorí ušliapaní, udusili sa či zomreli po páde z výšky, niektorí na mieste, iní podľahli zraneniam v nemocnici.

15. septembra 2022 – Najmenej deväť ľudí zomrelo a ďalších 20 utrpelo zranenia počas tlačenice, ktorá vypukla pri veľkom koncerte v Guatemale.

1. októbra 2022 – Na štadióne v indonézskom meste Malang (provincia Východná Jáva) vtrhli fanúšikovia porazeného tímu po zápase prvej indonézskej ligy na štadión, polícia sa ich snažila z hracej plochy dostať, neskôr aj slzným plynom. V chaose a tlačenici zomrelo či bolo smrteľne zranených 131 osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet