Na hlavný obsah

Rodinné dávky sa budú zvyšovať

Avšak ani nová suma nebude postačujúca na pokrytie všetkých nákladov, zhodujú sa poslanci.

Rodinné dávky sa budú zvyšovať
Na ilustračnej snímke ruky dieťaťa a rodiča. Foto: Unsplash

Rodičia, ktorí sa starajú o malé dieťa, dostanú v budúcom roku vyšší príspevok od štátu. Poslanci naprieč politickým spektrom sa však zhodnú, že ani nová suma nebude stačiť na pokrytie všetkých nákladov.

Odborníčka upozorňuje, že problémom sú dávky vo všeobecnosti. Ak sú nízke, ľudí to odrádza od toho, aby si vôbec založili rodinu.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Natália Holubová.

V čase inflácie sa musí uskromniť každý, koho mzda, na rozdiel od cien, nerastie a zostáva na rovnakej úrovni. Pri extrémnom zdražovaní sa najmä ľudia poberajúci dávky neraz dostanú aj do existenčných problémov.

Patria k nim aj matky alebo otcovia samoživitelia. Pani Katarína poberá iba takzvaný rodičovský príspevok.

„Keď napríklad mama nemôže kojiť, ako ja, tak treba finančné prostriedky na umelé mlieka a hlavne výživy a jogurty. Išlo to teraz strašne hore a reálne sa z toho ani vyžiť nedá,“ opísala situáciu.

Výška takzvaného rodičáku je dnes 280 eur. Ak niekto predtým dostával od štátu materské, má ešte o stovku navyše. Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny plánuje tieto sumy zvýšiť.

„Výšky rodičovského príspevku na budúci rok by mali byť v sume 301 eur mesačne a 412,60 eura mesačne, ak sa oprávnenej osobe poskytovalo materské,“ povedala Hovorkyňa Monika Hnilicová.

Systém v susedných štátoch

Podobné sumy dnes nemôžu stačiť na pokrytie nákladov na starostlivosť o dieťa – hovorí poslankyňa za SaS Vladimíra Marcinková. Upozorňuje na systém v okolitých štátoch, ktorý je podľa nej lepší a najmä oveľa viac flexibilnejší.

„Keby má mať každá matka na dieťa akoby pridelený rozpočet, trebárs 10 000 eur, ktoré si môžete rozdeliť bud po 1 000 eur na 10 mesiacov, keď chcete ísť do práce skôr alebo si tých 10 000 eur rozdelíte po 700 eur na 14 mesiacov,“ uviedla

Podobne to funguje napríklad v susednej Českej republike, kde si výšku mesačného príspevku určuje samotný rodič. Každé tri mesiace s ňou môže hýbať podľa svojich potrieb.

„Tu by už bola potrebná naozaj systémová zmena. Snažíme sa pridávať aspoň na tých prídavkoch, krúžkovnom, daňovom bonuse a každý nástroj zasiahne istú skupinu rodičov,“ ozrejmila poslankyňa za hnutie OĽANO Lucia Drábiková.

Nedostatočná podpora od štátu môže niektorých ľudí odradiť od založenia rodiny – tvrdí sociologička Zuzana Kusá. A zďaleka sa to podľa nej netýka iba rodičovského príspevku.

„Keby na seba štát bral časť finančných nákladov, ktoré súvisia so získaním priestoru pre samostatný rodinný život, tak by výška platov ani rodičovského príspevku neboli takou bolestnou akútnou témou, ako je to v súčasnosti,“ dodala.

V reformnom pláne vlády, kabinet naznačuje flexibilné vyplácanie aj zvýšenie rodičovského príspevku. Napriek tomu návrh doteraz nie je na stole.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál