Na hlavný obsah

Rodiny maturantov majú neplánované výdavky

Musia tak šetriť na fotografovi či na jedle, niektoré triedy stužkovú slávnosť museli zrušiť.

Rodiny maturantov majú neplánované výdavky
Na ilustračnej snímke stužková slávnosť. Foto: RTVS

Maturanti či skôr ich rodiny majú neplánované výdavky. Platia viac za organizovanie stužkových slávností. Niekde sa museli tento rok uskromniť a tak šetria napríklad na fotografovi či jedle. No sú aj také triedy, ktoré pre zdražovanie udalosť zrušili.

Slávnostné jesenné pripínanie zelených stužiek maturantom malo pre pandémiu dvojročnú stopku. Stužkové sa však do starých koľají nevrátili. Stredoškoláci sa pre zdražovanie musia uskromniť. Zmenšili porcie jedál, vyškrtli nákladnú výzdobu.

„Videli sme to napríklad v cene jedla, aby sme si mohli dovoliť darčeky pre učiteľov, museli sme dať napríklad namiesto rezňov kapustnicu,“ ozrejmil Martin Tomka, maturant na Obchodnej akadémii Milana Hodžu v Trenčíne.

„My sme zmenšili počty na polnočných bufetoch. Ešte sme sa rozhodli, že nebudeme mať návleky na stoličky, ktoré bývajú, výzdobu sme si spravili jednoduchšiu. Robili sme si ju sami. Sami sme si piekli sladké, slané, priniesli sme si ovocie,“ dodala Patrícia Klobučníková, maturantka na Obchodnej akadémii Milana Hodžu v Trenčíne.

Na jednej zo stredných škôl v Trenčíne obmedzili konanie stužkových slávností cez víkend.

Program pre študentov a rodičov je v školskej jedálni možný len v piatok, keď je ešte škola vykúrená. Na víkend teplo utlmujú. Ceny energií im stúpli o 500 %.

„Keby bola stužková cez víkend, mimo útlmového režimu, ten nárast by bol na tú triedu 600 eur,“ povedal Radko Fábik, zástupca riaditeľky na Strednej odbornej škole dopravnej v Trenčíne.

„Badáme to v tom, že nie každá trieda má stužkovú slávnosť. Tento školský rok máme tri triedy maturantov, z nich len jedna trieda má stužkovú,“ Michaela Pardubická, riaditeľka Strednej odbornej škole dopravnej v Trenčíne.

Menej práce majú dídžeji, kameramani či fotografi

„Teraz je to tak, že si vyberajú nutné služby, buď si vyberú len fotografa alebo video. Čiže nie sú to také stužkové na ktoré sme boli zvyknutí, že si vybrali všetko,“ vysvetlil Šimon Minárik, fotograf, kameraman a dídžej.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Aby sa v pamäti maturantov aj naďalej navždy zachovala stužková, bude vhodné slávnosť plánovať v mesiacoch, keď nie je nutné vykurovať priestory. Šetrenie avizujú aj firmy pri organizovaní vianočných večierkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko