Na hlavný obsah

Ropný gigant TotalEnergies údajne napomáhal ruským vojnovým zločinom

Dve organizácie podali pre to trestné oznámenie.

Ropný gigant TotalEnergies údajne napomáhal ruským vojnovým zločinom
Na snímke logo ropného giganta TotalEnergies. Foto: TotalEnergies

Dve organizácie z Francúzska a Ukrajiny podali trestné oznámenie voči francúzskej ropnej spoločnosti TotalEnergies. A to z dôvodu, že sa údajne podieľala na vojnových zločinoch tým, že poskytovala palivo ruským lietadlám podnikajúcim útoky na Ukrajine. V piatok (14. 10.) to pre agentúru AFP uviedol zdrojov oboznámený s prípadom.

Uvedené organizácie ešte vo štvrtok (13. 10.) predložili svoje trestné oznámenie francúzskej prokuratúre, ktorá vyšetruje podozrenia z páchania vojnových zločinov na Ukrajine.

Denník Le Monde v auguste priniesol informáciu, že firma TotalEnergies je spoluvlastníkom spoločnosti podieľajúcej sa na ťažbe ruského plynu. Ten sa následne používa na výrobu palív pre ruské vojenské letectvo.

V podanom trestnom oznámení sa uvádza, že spoločnosť TotalEnergies napomáhala ruskej vláde s „prostriedkami potrebnými na páchanie vojnových zločinov“.

Francúzsky ropný gigant však akúkoľvek účasť na vojnových zločinoch poprel. Obvinenia o svojom spolupáchateľstve označil za „nepodložené, šokujúce a hanlivé“.

TotalEnergies až donedávna vlastnila 49-percentný podiel vo firme Terneftegaz, spoločnom podniku s ruským koncernom Novatek, v ktorom francúzsky gigant tiež vlastní určitý podiel.

Agentúra AFP pripomína, že firmy, v ktorých TotalEnergies vlastní podiel, využívajú ako zdroj plynu a jeho kondenzátov sibírske ťažobné pole Termokarstovoj.

Odtiaľ plyn putuje potrubím do zariadenia na jeho spracovanie v meste Purovskij a následne železnicou do mesta Omsk. Odtiaľ je distribuovaný na ruské letecké základne v blízkosti ukrajinských hraníc, píše Le Monde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet