Na hlavný obsah

Ropovod Družba je v plnej prevádzke, poškodená časť sa opravila

Príčiny úniku sú predmetom vyšetrovania, avizuje spoločnosť PERN.

Ropovod Družba je v plnej prevádzke, poškodená časť sa opravila
Ilustračná snímka - prívodné zariadenie ropovodu Družba v maďarskej ropnej a plynovej spoločnosti MOL. Foto: TASR/AP

Časť ropovodu Družba, ktorá sa tento týždeň poškodila, je už opäť v plnej prevádzke. Oznámil to v sobotu (15. 10.) poľský prevádzkovateľ tohto ropovodu – spoločnosť PERN.

„Technické služby spoločnosti PERN v sobotu plne obnovili funkčnosť poškodenej časti ropovodu, ktorou sa ropa dodáva klientom tejto spoločnosti v Nemecku,“ informoval PERN vo vyhlásení, z ktorého cituje poľská agentúra PAP.

V súčasnosti je tak ropa podľa PERN-u dodávaná pomocou oboch potrubí tzv. západnej sekcie. „Príčiny úniku sú (naďalej) predmetom vyšetrovania,“ dodala spoločnosť.

Únik ropy objavil PERN v utorok (11. 10.) na jednom z potrubí ropovodu Družba, a to približne 70 kilometrov od mesta Plock v strednej časti Poľska. Diera bola na hlavnej trase, cez ktorú sa prepravuje ropa do Nemecka, a teda na tzv. severnej vetve ropovodu.

V stredu PERN uviedol, že neexistujú „žiadne známky akéhokoľvek zásahu tretích strán“ súvisiaceho s únikom v potrubí. Spoločnosť následne vo štvrtok (13. 10.) informovala, že pracuje na oprave poškodeného miesta ropovodu.

Firma PERN v sobotu po oznámení o obnovenej prevádzky v poškodenom mieste taktiež informovala, že jej tímy momentálne čistia okolie tohto miesta a „dávajú ho do pôvodného stavu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet