Na hlavný obsah

Rozdeľovanie motoristov podľa okresov sa stane minulosťou

Od nového roka sa zavedú nové evidenčné čísla.

Rozdeľovanie motoristov podľa okresov sa stane minulosťou
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Od nového roka ministerstvo vnútra zavedie celoslovenské evidenčné čísla (EČV), na ktorých nebude skratka okresu. Po novom sa budú viazať na vozidlo a nie na ich majiteľov, a to do konca ich životnosti. Informoval o tom tlačový výbor rezortu vnútra.

Rovnako nebude pri predaji vozidla potrebné vydávanie nových tabuliek s EČV a ich výmena. Zmenou sa výrazne znížia finančné výdavky štátu na nákup nových tabuliek. Ušetria zároveň aj občania, a to na správnych poplatkoch. Povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Keďže na tabuľkách nebudú skratky okresov, zruší sa systém vytvárania evidenčného čísla, ktorý sa na nich zakladal. Skladba evidenčných čísel zostane rovnaká, teda dve písmená, tri číslice a dve písmená. Evidenčné čísla sa začnú vytvárať nanovo od kombinácie AA-001AA.

Tento spôsob umožní pridelenie EČV vytvoreného na základe požiadavky občana s akoukoľvek skratkou, napríklad ABCDEFG, JANICKO, AAA1B2C a pod., píše rezort vnútra. Prechodné obdobie z pôvodných tabuliek na celoslovenské potrvá do vyčerpania ich zásob.

Tabuľky si môže predajca auta ponechať

Novela zákona o EČV umožní pri predaji vozidla pre predávajúceho ponechanie si tabuliek, ktoré by mohol prideliť svojmu ďalšiemu vozidlu.

Zákon týmto vyjde v ústrety najmä držiteľom EČV s takzvanou voliteľnou logistikou (napr. BASTROM) alebo EČV zo zásob dopravného inšpektorátu (napr. BB555AB).

V takomto prípade vzniká povinnosť pre kupujúceho požiadať o pridelenie iného evidenčného čísla na kupované vozidlo.

Novela zruší aj dvojkrokový prepis vozidla. Ten spočíva v tom, že pôvodný vlastník odhlási vozidlo na dopravnom a potom ho nový vlastník na dopravnom inšpektoráte prihlási.

Kompletný prepis vozidla budú môcť občania vykonať na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte aj s vydaním nových dokladov. V prípade potreby sa budú doklady aj tabuľky zasielať kuriérom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko