Na hlavný obsah

Rozhodovanie o škótskom referende môže trvať mesiace, tvrdí najvyšší súd

Škóti by si chceli zopakovať plebiscit o nezávislosti.

Rozhodovanie o škótskom referende môže trvať mesiace, tvrdí najvyšší súd
Podporovatelia škótskej nezávislosti stoja pred najvyšším súdom v Londýne. Foto: TASR/AP

Britský najvyšší súd v utorok (11. 10.) oznámil, že mu bude trvať mesiace, kým rozhodne, či škótska vláda môže budúci rok usporiadať druhé referendum o nezávislosti bez súhlasu britského parlamentu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová sa zasadzuje o vypísanie ďalšieho referenda, ktoré chce usporiadať 19. októbra 2023. Musí však podľa nej byť zákonné a medzinárodne uznané. Vláda premiérky Liz Trussovej, aj predchádzajúci kabinet Borisa Johnsona, to však odmieta. Podľa nich Škóti už túto príležitosť v roku 2014 dostali a samostatnosť odmietli.

Hlasovanie bez súhlasu ústrednej vlády v Londýne však nie je právne záväzné. Škótska vláda preto požiadala najvyšší súd, aby sa vyjadril k zákonnosti referenda bez povolenia britskej vlády.

„Bude pravdepodobne trvať niekoľko mesiacov, kým vynesieme rozsudok,“ povedal predseda najvyššieho súdu Robert Reed na úvod dvojdňového vypočutia, ktoré podľa neho predstavuje „špičku ľadovca“ v tomto prípade.

Voliči v Škótsku, ktoré má zhruba 5,5 milióna obyvateľov, už raz odchod zo zväzku z Británie odmietli. V roku 2014 sa ich 55 % vyslovilo za to, aby zostali súčasťou Británie. Podľa Škótskej národnej strany (SNP) však brexit natoľko premenil okolnosti, že by sa referendum o škótskej nezávislosti malo uskutočniť znova. Medzi Škótmi v roku 2016 brexit podporilo 38 % voličov.

Strany podporujúce nezávislosť získali v minuloročných voľbách do škótskeho parlamentu väčšinu, čo podľa Sturgeonovej znamená, že mandát škótskej vlády vyvolať hlasovanie o nezávislosti od Británie je teraz silnejší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet