Na hlavný obsah

Rusi čakajú pri fínskej hranici po sprísnení podmienok vstupu do krajiny aj 18 hodín

Fínsko tento týždeň zakázalo vstup ruským občanom s turistickými vízami.

Rusi čakajú pri fínskej hranici po sprísnení podmienok vstupu do krajiny aj 18 hodín
Autá a autobusy čakajú na hraničnom priechode Vaalimaa medzi Fínskom a Ruskom. Foto: TASR/AP

Na rusko-fínskej pozemnej hranici sa pre prísnejšie kontroly tvoria až 18-hodinové rady po tom, ako Fínsko tento týždeň zakázalo vstup ruským občanom s turistickými vízami. Výrazne sa tak spomalilo odbavenie tých, pre ktorých zostáva Fínsko otvorené, uviedol portál Meduza s odvolaním sa na informačný kanál agentstvanews.

Počet ruských občanov, ktorí prekračujú hranicu do Fínska, ale klesol, uviedla podľa agentúry AFP pohraničná služba.

„Prišli sme o deviatej večer do radu pri ruskej colnici a odišli druhý deň o tretej popoludní. Mám študentské vízum vydané Talianskom,“ opísala jedna Ruska. Iný muž uviedol, že autobus, ktorým ráno pricestoval na hranicu, čakal pri fínskej kontrole až do večera.

Každého človeka podľa neho fínski pohraničníci kontrolovali asi desať alebo pätnásť minút. Ďalší zdroj oznámil, že ľudí, ktorí chcú prekonať hranicu, fínski pohraničníci preverujú na sociálnych sieťach aj po telefóne.

Počet vstupov do krajiny klesol

„Počet vstupov (do krajiny) od zavedenia obmedzenia významne klesol,“ uviedla v sobotu (1. 10.) podľa AFP fínska pohraničná služba. Po tom, ako o polnoci na piatok (30. 9.) miestneho času prestalo Fínsko púšťať do krajiny ruských občanov na základe turistického víza, prekonalo v piatok hranicu 1 688 osôb.

Vo štvrtok (29. 9.) to pritom bolo 5 200 ľudí a v dňoch po vyhlásení čiastočnej mobilizácie v Ruke fínska pohraničná služba registrovala aj 7 000 alebo 8 000 vstupov denne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet