Na hlavný obsah

Rusi podľa Enerhoatomu uniesli zástupcu riaditeľa Záporožskej jadrovej elektrárne

Majú sa pokúšať o získanie informácií o osobných zložkách.

Rusi podľa Enerhoatomu uniesli zástupcu riaditeľa Záporožskej jadrovej elektrárne
Ilustračná snímka - Záporožská jadrová elektráreň. Foto: TASR/AP

Rusi v pondelok (10. 10.) uniesli zástupcu riaditeľa ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne Valerija Martyňuka. V utorok (11. 10.) to uviedol na sociálnej sieti telegram prevádzkovateľ ukrajinských jadrových elektrární spoločnosť Enerhoatom. Elektráreň, rovnako ako mesto Enerhodar, na ktorého okraji leží, okupujú ruské jednotky.

Podľa Enerhoatomu sa Rusi snažia získať od Martyňuka, ktorý v elektrárni zodpovedá za personálne otázky, informácie o osobných zložkách zamestnancov. Dúfajú, že ich donútia, aby čo najrýchlejšie začali pracovať pre ruský Rosatom.

Enerhoatom vyzval šéfa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaela Grossiho a medzinárodné spoločenstvo, aby nasadili všetky možné prostriedky na prepustenie Martyňuka. Rusi ho držia na neznámom mieste a podľa Enerhoatomu nie je vylúčené, že ho mučia a zastrašujú.

Koncom septembra Rusi zadržali generálneho riaditeľa Záporožskej jadrovej elektrárne Ihora Murašova a odviezli ho na neznámo kam. Prepustili ho 3. októbra. MAAE potom oznámila, že Murašov sa už do svojej pôvodnej práce nevráti.

Ruský prezident Vladimir Putin 5. októbra podpísal dekrét, ktorým nariadil prevod Záporožskej jadrovej elektrárne do ruského vlastníctva. MAAE však naďalej považuje elektráreň za ukrajinskú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet