Na hlavný obsah

Rusi sa pokúsia zničiť Kachovskú priehradu, tvrdia analytici

O zamínovaní priehrady hovoril aj Zelenskyj.

Rusi sa pokúsia zničiť Kachovskú priehradu, tvrdia analytici
Ruskí vojaci hliadkujú na Kachovskej priehrade. Foto: ČTK/AP

Ruské sily sa pravdepodobne pokúsia vyhodiť do vzduchu priehradu Kachovskej vodnej elektrárne. Budú sa tak snažiť zakryť svoje stiahnutie z oblasti. Zároveň tak budú chcieť zabrániť ukrajinským silám, aby ich prenasledovali hlbšie do Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti. 

Vo svojom pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Podľa ISW má Rusko „všetky dôvody na to, aby sa pokúsilo poskytnúť krytie svojim ustupujúcim silám a navyše tak rozšírilo rieku Dneper, ktorú by ukrajinské sily museli prekročiť, aby mohli pokračovať v protiofenzíve“.

Ako inštitút už skôr uviedol, z útoku na priehradu ruskej sily takmer určite obviní Ukrajinu. Tá pritom na odpálení priehrady do povetria nemá žiadny materiálny záujem, voda by mohla zaplaviť 80 ukrajinských miest a vysídliť stovky tisíc ľudí. Pritom by sa tiež narušili už teraz slabé dodávky elektriny na Ukrajine, dodal ISW.

Rusi to popreli

Zamínovanie priehrady Kachovskej vodnej elektrárne a možný útok na ňu spomenul už vo štvrtok (20. 10.) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zástupca ruských okupačných úradov v Chersonskej oblasti Kirill Stremousov toto tvrdenie okamžite poprel. Povedal, že „ide o nepravdivú informáciu a že Zelenskyj je klamár“. A dodal, že naopak Ukrajinci sa snažia zakryť „vlastné zločinné plány“.

Ruské sily tiež pokračujú v budovaní prechodov cez rieku Dneper, dokončili provizórny most vedľa často ostreľovaného a poškodeného Antonivského mosta v Chersone. Informovalo o tom britské ministerstvo obrany v pravidelnej správe, ktorá sa opiera o zistenia spravodajských služieb.

„Hoci použitie podobných mostov takmer určite zahrnuli do plánovania operácií v Európe za čias Sovietskeho zväzu, teraz je to pravdepodobne prvýkrát za niekoľko desaťročí, čo ruská armáda tento most potrebuje,“ uviedla britská rozviedka.

Ako informoval šéf Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko, ruské rakety zasiahli v noci na sobotu mesto Nikopol, ktoré leží blízko Záporožskej jadrovej elektrárne. Údery poškodili viac ako 20 budov a niekoľko plynovodov. Takmer tisíc rodín zostalo po útoku bez elektriny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet