Na hlavný obsah

Rusi si tento rok kúpili takmer o polovicu viac antidepresív ako vlani

Výrazne vzrástla aj spotreba liekov na upokojenie.

Rusi si tento rok kúpili takmer o polovicu viac antidepresív ako vlani
Ilustračná snímka - lieky. Foto: RTVS

Rusi si v prvých deviatich mesiacoch tohto roka kúpili takmer o polovicu viac antidepresív ako v rovnakom období minulého roka. Podľa agentúry TASS to vyplýva z údajov Centra vývoja pokročilých technológií (CRPT). Výrazne vzrástla aj spotreba liekov na upokojenie.

Od začiatku roka do konca septembra si Rusi podľa TASS v lekárňach vyzdvihli 8,4 milióna balení antidepresív v hodnote päť miliárd rubľov (takmer 82 miliónov eur). Medziročne tak nárast predstavuje pri počte predaných balení 48 percent a pri výdavkoch na antidepresíva dokonca 70 percent. O 44 percent vzrástla v Rusku medziročne tiež spotreba liekov na upokojenie.

Podľa štatistiky si pre antidepresíva do lekární chodia predovšetkým ľudia vo veľkých mestách. Najväčšia spotreba týchto liekov je v Moskve a jej okolí a v druhom najväčšom meste Ruska Petrohrade, na popredných priečkach v spotrebe antidepresív je tiež Rostovská oblasť, ktorá susedí s východnou Ukrajinou.

Rusko začalo vo februári vojnu proti Ukrajine. V reakcii na ňu prijali EÚ, USA, Británia a niektoré ďalšie krajiny protiruské sankcie. Či s vojnou a jej hospodárskymi dosahmi vyššie výdavky za lieky proti depresiám a preparáty na upokojenie nejako súvisia, nie je jasné, uviedla agentúra DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet