Na hlavný obsah

Ruská hliadka zadržala riaditeľa Záporožskej jadrovej elektrárne

Stalo sa to, keď sa vracal do mesta Enerhodar.

Ruská hliadka zadržala riaditeľa Záporožskej jadrovej elektrárne
Na snímke Ihor Murašov, generálny riaditeľ Záporožskej jadrovej elektrárne. Foto: Twitter/Olena Halushka

Ruská vojenská hliadka zadržala v piatok (30. 9.) Ihora Murašova, generálneho riaditeľa Záporožskej jadrovej elektrárne ležiacej na okupovanom území na juhu Ukrajiny.      

Informovala o tom v sobotu (1. 10.) spravodajská televízia Sky News, citujúca z vyhlásenia ukrajinského štátneho podniku Enerhoatom, ktorý najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe prevádzkuje.

Enerhoatom uviedol, že Murašova zadržali okolo 16.00 h miestneho času, keď sa vracal z elektrárne do mesta Enerhodar.

„Zastavili auto a so zaviazanými očami ho odviezli neznámym smerom. V súčasnosti nemáme nijaké informácie o mieste pobytu Igora Murašova a jeho osude,“ píše sa vo vyhlásení agentúry.

Murašov ako generálny riaditeľ nesie hlavnú a výlučnú zodpovednosť za jadrovú a radiačnú bezpečnosť elektrárne a jeho zadržanie môže ohroziť jej prevádzku, poznamenal denník Ukrajinska pravda.

 Šéf ukrajinskej spoločnosti Enerhoatom Peter Kotin vyzval Rusov, aby riaditeľa okamžite prepustili a aby prestali s „jadrovým terorizmom voči vedeniu a zamestnancom“ elektrárne.

Kotin sa tiež obrátil na šéfa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaela Grossiho, aby sa zasadil za oslobodenie Murašova. „Kontaktovali sme ruské úrady a žiadame o vysvetlenie,“ povedal agentúre Reuters hovorca MAAE.

MAAE uviedla, že Rusko ju informovalo, že „generálny riaditeľ jadrovej elektrárne v Záporoží bol dočasne zadržaný, aby odpovedal na otázky“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet