Na hlavný obsah

Ruská stíhačka v septembri nad Čiernym morom vypustila raketu blízko britského lietadla

Oznámil to britský minister obrany Ben Wallace.

Ruská stíhačka v septembri nad Čiernym morom vypustila raketu blízko britského lietadla
Na snímke minister obrany Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Ben Wallace počas návštevy Slovenska. Foto: TASR

Ruská stíhačka vypustila 29. septembra raketu blízko neozbrojeného britského lietadla, ktoré hliadkovalo v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Čiernym morom. V parlamente to vo štvrtok (20. 10.) oznámil britský minister obrany Ben Wallace s tým, že podľa Ruska išlo o dôsledok technickej chyby, napísala agentúra Reuters.

Wallace dodal, že incident nepovažuje za eskaláciu z ruskej strany. Britská analýza podľa neho potvrdila oznámenie Moskvy, že išlo o technickú chybu.

Minister povedal, že svoje obavy v súvislosti s potenciálne nebezpečným incidentom dal najavo svojmu ruskému náprotivku Sergejovi Šojguovi a Británia hliadky v oblasti obnovila s sprievodom bojových lietadiel.

Celý incident trval asi 90 minút. Britské prieskumné lietadlo Boeing RC-135 Rivet Joint vykonával rutinnú hliadku nad Čiernym morom, keď ho začali sledovať dva ruské bojové lietadlá SU-27.

Wallace dodal, že vzájomné sledovanie nie je neobvyklé. Jedna z ruských stíhačiek ale mimo viditeľného dosahu britskej posádky vypustila strelu. Britské lietadlo dokončil hliadkový let a vrátil sa späť na základňu, opísal minister.

Severoatlantická aliancia (NATO) v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu posilnila svoju prítomnosť v krajinách susediacich s Ukrajinou. Britské kráľovské letectvo (RAF) v marci poslalo štyri stroje Eurofighter Typhoon na základňu do Rumunska.

„Aliančné lietadlá spoločne rutinne operujú v oblasti Čierneho mora, aby zdokonalili vzájomné komunikačné i operačné zručnosti pre budúce misie,“ uviedlo NATO v spoločnom vyhlásení na konci mája po rokovaní na základni Ramstein v Nemecku.

Minister obrany vystúpil s oznámením o incidente nad Čiernym morom pred parlamentom v čase, keď sa britské médiá sústredia predovšetkým na hroziaci pád premiérky Liz Trussovej. Tá zápasí s nedôverou voličov i vlastných poslancov, z ktorých mnohí volajú po jej odstúpení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet