Na hlavný obsah

Ruské úrady hlásia dronový útok na anektovanom Kryme

Ide o oblasť Sevastopolského zálivu.

Ruské úrady hlásia dronový útok na anektovanom Kryme
Archívna snímka ruskej čiernomorskej flotily v prístave Sevastopoľ. Foto: ČTK/AP

Moskvou dosadený dosadený gubernátor mesta Sevastopol v sobotu (29. 10.) vyhlásil, že v oblasti Sevastopolského zálivu došlo k dronovému útoku. Informovala o tom agentúra AFP.

Sevastopol leží na ukrajinskom Krymskom polostrove, ktorý v roku 2014 anektovalo Rusko. Je hlavným domovským prístavom ruskej Čiernomorskej flotily.

„Plavidlá Čiernomorskej flotily odrážajú útok UAV (bezpilotného lietadla) v Sevastopolskom zálive,“ napísal v sobotu ráno na sociálnej sieti telegram gubernátor Sevastopola Michail Razvožajev.

Ubezpečil pritom obyvateľov, že pri útoku neboli zasiahnuté „žiadne objekty“ v meste Sevastopol a že celá „situácia je pod kontrolou“.

Ministerstvo obrany v Moskve v tejto súvislosti vydalo vyhlásenie o „teroristickom“ útoku na ruské lode, z ktorých jedna podľa vyhlásenia utrpela menšie škody. Informovala o tom tlačová agentúra TASS. Ukrajina sa k obvineniam z útoku zatiaľ oficiálne nevyjadrila.

Anton Heraščenko, poradca ukrajinského ministra vnútra, na twitteri s odvolaním sa na miestne médiá uviedol, že záchranári sa snažia uhasiť požiar na jednej z ruských lodí.

Razvožajev vo štvrtok (27. 10.) informoval o útoku bezpilotného lietadla na miestnu tepelnú elektráreň Balaklava. Podľa jeho tvrdení však nedošlo k obetiam na životoch ani k vážnejším škodám, ktoré by mohli ohroziť dodávky elektrickej energie v rámci Sevastopola alebo ďalších častí Krymu.

Ruské jednotky v ostatnom čase vyradili svojimi útokmi z prevádzky viac ako tretinu ukrajinských elektrární a spôsobili tak na Ukrajine rozsiahle výpadky prúdu. V utorok (25. 10.) boli v dôsledku poškodenia elektrickej siete na niekoľko hodín prerušené dodávky elektriny na celom území Ukrajiny.

V júli tohto roku došlo k dronovému útoku na plavidlá ruskej Čiernomorskej flotily kotviace v Sevastopole. Ukrajinská armáda v súčasnosti vedie protiofenzívu v priľahlých oblastiach južnej Ukrajiny. Snaží sa odtiaľ vytlačiť ruské okupačné jednotky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet