Na hlavný obsah

Ruské útoky na energetickú infraštruktúru majú za cieľ ochromiť aj vývoz elektriny

Tvrdia to experti.

Ruské útoky na energetickú infraštruktúru majú za cieľ ochromiť aj vývoz elektriny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ruské útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru nemajú vplyv iba na Ukrajinu samotnú. Poškodzovanie zariadení najmä na západe krajiny má podľa expertov za cieľ ochromiť aj vývoz elektriny.

Výpadky v dodávkach už pociťuje Moldavsko. Analytik upozorňuje, že v konečnom dôsledku na to dopláca celá Európa. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Juríková.

Cez víkend ruské sily zaútočili raketami a bezpilotnými lietadlami na ukrajinskú energetickú infraštruktúru v deviatich oblastiach. V uplynulých týždňoch sa im podarilo poškodiť tretinu civilnej infraštruktúry.

Podľa generála vo výslužbe Pavla Macka však nie je pravdepodobné, že by takéto útoky výrazne podkopali vôľu Ukrajincov bojovať.

Podľa amerického Inštitútu pre výskum vojny cieľom ruských útokov na civilnú infraštruktúru je donútiť Ukrajinu, aby sa viac zamerala na ochranu prenosových sústav a zariadení a menej na protiofenzívu.

O dovezenú elektrinu má záujem aj Nemecko

Výpadky v dodávkach elektriny majú aj ekonomický dosah. Ukrajina musela odriecť vývoz elektriny do Európy.

Analytik Radovan Potočár z Energie-portal.sk spresnil, že ešte v lete Kyjev plánoval vygenerovať z exportu elektriny príjmy približne 1 a pol miliardy eur. Obchodovanie Ukrajiny s Európskou úniou je podľa experta obojstranne výhodné. A to najmä v čase, keď viaceré členské krajiny EÚ vrátane nás viac elektriny dovezú ako vyvezú.

Záujem o dovezenú elektrinu má aj Nemecko. Moldavsko z Ukrajiny dovážalo zhruba tretinu svojej spotreby. Nedostatok musí vykryť dovozom z Rumunska za vyššiu cenu. 

Výpadky ukrajinskej elektriny sú podľa Radovana Potočára pre trhy ďalším signálom o znížení ponuky elektriny. To následne dvíha jej cenu pre všetkých.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál