Na hlavný obsah

Rusko a Ukrajina si vymenili ďalších 218 zajatcov

Išlo o prvú výmenu žien.

Rusko a Ukrajina si vymenili ďalších 218 zajatcov
Ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj pri najväčšej výmeny zajatcov 21. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Rusko a Ukrajina si v pondelok (17. 10.) vymenili celkovo 218 zajatcov. Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak uviedol, že sa na Ukrajinu vrátilo viac ako 100 žien a išlo o prvý prípad od začiatku konfliktu, keď sa z ruského zajatia vrátili ukrajinské ženy.

„Dnes sa podarila ďalšia rozsiahla výmena väzňov. Obzvlášť emotívne a výnimočné je to, že sme z (ruského) zajatia oslobodili 108 žien. Išlo o prvú výmenu žien; v zajatí boli matky a dcéry, ktoré ich príbuzní veľmi očakávali,“ uviedol Jermak, ktorého citovala tlačová agentúra Unian.

Obe strany mali pôvodne odovzdať 110 osôb. Ruská strana ale napokon odovzdala len 108 žien. Podľa lídra doneckých separatistov Denisa Pušilina dve ženy povedali, že chcú zostať v Rusku.

Námorníci a členovia ozbrojených síl

Do Ruska zamierilo 110 ruských námorníkov či členov ozbrojených síl samozvaných „ľudových republík“ na východe Ukrajiny.

„Medzi prepustenými boli aj ženy a dievčatá nezákonne väznené v Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré boli zajaté ešte pred inváziou. Od roku 2019 boli v týchto pseudorepublikách väznení ľudia za ‚príliš proukrajinský postoj‘, za ktorý bol považovaný napríklad aj prevoz humanitárnej pomoci pre siroty, alebo za vykonštruovanú ‚špionáž‘ a ‚terorizmus‘,“ dodal Jermak.

Podľa jeho slov išlo o „nervóznu výmenu“ zajatcov. „Príliš veľa detailov a okamihov mohlo celý proces výmeny ovplyvniť a zmeniť jeho priebeh. Výmena vždy prináša množstvo rizík, s ktorými treba rátať už od momentu prípravy a v jej samotnom priebehu. Nie je priestor na chyby,“ dodal.

Teraz sa všetky prepustené osoby podrobia lekárskemu vyšetreniu a rehabilitácii, uviedol Jermak a zopakoval sľub prezidenta Volodymyra Zelenského, že Ukrajina nikoho neopustí a postará sa, aby sa všetci vrátili domov.

Podľa námestníčky ukrajinského ministra obrany Hanny Maljarovej sa od začiatku októbra uskutočnilo 24 výmen; z ruského zajatia sa vrátilo 808 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet