Na hlavný obsah

Rusko podľa Londýna používa iránske drony ako náhradu vlastných zbraní

Tých totiž začína mať nedostatok.

Rusko podľa Londýna používa iránske drony ako náhradu vlastných zbraní
Na nedatovanej snímke grafické vyobrazenie a popis iránskeho dronu HESA Šáhid-136, ktorý použili počas útokov na ukrajinské mestá. Foto: TASR/AP

Ukrajinskí vojaci čoraz úspešnejšie bojujú s dronmi iránskej výroby, ktoré Rusko vo veľkom počte zrejme používa ako náhradu vlastných presných zbraní s dlhým doletom. Tých totiž začína mať nedostatok, upozornilo britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na poznatky vojenskej rozviedky.

Ruské ministerstvo obrany dnes opäť uviedlo, že Ukrajina plánuje použiť takzvanú špinavú bombu a je v poslednej fáze jej výroby. Rovnaké obvinenia, ktoré Západ i Kyjev dôrazne odmietajú, vzniesol v nedeľu (23. 10.) aj ruský minister obrany Sergej Šojgu. 

Ide zrejme o snahu zastrašiť Západ, aby menej pomáhal Ukrajine, usúdili analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Rusko naďalej používa drony iránskej výroby Šáhid-136 proti cieľom po celej Ukrajine. Ale tieto bezpilotné lietadlá sú pomalé, hlučné a lietajú v nízkych výškach, takže osamelé stroje ľahko zameriava konvenčná protiletecká obrana.

Ukrajinské snahy zostreliť tieto bezpilotné lietadlá sú podľa Londýna čoraz úspešnejšie. Oficiálne zdroje, vrátane prezidenta Volodymyra Zelenského, tvrdia, že až 85 percent strojov je zachytených, uviedlo britské ministerstvo.

Rusko pravdepodobne nasadzuje veľký počet iránskych bezpilotných lietadiel, aby preniklo čoraz účinnejšou ukrajinskou protivzdušnou obranou. Pravdepodobne ich používa ako náhradu za ruské presné zbrane dlhého doletu, ktoré sú čoraz vzácnejšie, dodal Londýn.

Objednávka 1 700 dronov?

Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov denníku Ukrajinska pravda povedal, že do cieľa doletí v priemere 30 percent dronov Šáhid-136, ktoré odštartovali. Rusko si podľa Budanova v Iráne objednalo na 1 700 bezpilotných lietadiel rôznych typov, ale tie treba ešte vyrobiť.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v nedeľu pri telefonátoch so svojimi náprotivkami zo Spojených štátov, Francúzska, Británie a Turecka vyjadril obavy, že sa Ukrajina chystá použiť špinavú bombu.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba označil ruské tvrdenie za absurdnú a nebezpečnú lož a poprel, že by sa Kyjev k niečomu takému chystal. Prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že jedine Rusko je schopné v Európe použiť jadrové zbrane.

Ruský výrok odmietol aj Londýn alebo Washington. Podľa ISW sa ním Šojgu snažil Západ zastrašiť a prinútiť, aby Ukrajine nedodával zbrane.

„Podľa informácií, ktoré máme k dispozícii, majú dve ukrajinské organizácie špecifické inštrukcie, aby takzvanú špinavú bombu vyrobili. Ich práce vstúpili do záverečnej fázy,“ uviedol v pondelok (24. 10.) náčelník vojsk radiačnej, chemickej a biologickej obrany ruských ozbrojených síl Igor Kirillov. Kyjev chce podľa neho takýto útok následne zviesť na Moskvu.

Ruské sily v pohotovosti

Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry RIA Novosti tiež oznámilo, že výbuch takejto zbrane by viedol k rádioaktívnemu zamoreniu územia s rozlohou niekoľko tisíc štvorcových metrov, a uviedlo, že ruské sily boli uvedené do pohotovosti k plneniu úloh v podmienkach rádioaktívneho znečistenia.

Šéf Medzinárodnej organizácie pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi súhlasil, že organizácia vyšle na Ukrajinu odborníkov, aby ruské obvinenia preverili, oznámil na twitteri ukrajinský minister zahraničia Kuleba. „Ukrajina na rozdiel od Ruska vždy bola transparentná a taká je aj naďalej. Nemáme čo skrývať,“ napísal Kuleba.

Prišli o takmer 500 vojakov

Rusko počas uplynulých 24 hodín prišlo o takmer päť stoviek vojakov a od začiatku vojny proti Ukrajine už takmer o 68 000, tvrdí ukrajinský generálny štáb. 

Okrem 67 940 zabitých vojakov odhadol ruské straty tiež na 2 590 zničených tankov, 5 295 obrnených vozidiel, 1 673 diel, 375 raketometov, 189 protileteckých zbraní, 270 lietadiel, 245 vrtuľníkov a 1 370 dronov.

Tvrdenia znepriatelených strán nemožno v podmienkach vojnového konfliktu overiť z nezávislých zdrojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet