Na hlavný obsah

Rusko podľa Slovinska vydáva starú snímku za dôkaz výroby ukrajinskej špinavej bomby

Snímku zverejnili na sociálnej sieti.

Ruské ministerstvo zahraničia publikovalo starú fotografiu zo Slovinska pri svojom tvrdení, že ide o ukrajinskú výrobu takzvanej špinavej bomby. Vyplýva to z vyhlásenia slovinskej vlády, ktorá na twitteri zároveň uviedla, že je to snímka slovinskej agentúry pre nakladanie s jadrovým odpadom ARAO z roku 2010 a sú na ňom detektory dymu.

Fotografia zneužili a použili bez vedomia ARAO, povedal agentúre AFP poradca slovinského premiéra Dragan Barbutovski.

Moskva v posledných dňoch začala obviňovať Kyjev z prípravy útoku takzvanou špinavou bombou, ktorá používa konvenčné výbušniny s prímesou rádioaktívneho materiálu. Ukrajina tieto obvinenia popiera a jej predstavitelia uviedli, že Rusko možno samo chystá operáciu pod cudzou vlajkou. A chce tak eskalovať situáciu na bojisku, kde jeho jednotky od septembra utrpeli množstvo porážok.

Použili dvanásť rokov starú snímku

V pondelok (24. 10.) pritom ruské ministerstvo zahraničia zverejnilo na twitteri príspevok, kde tvrdí: „Podľa dostupných informácií dostali dve organizácie z Ukrajiny priamo príkaz na vytvorenie takzvanej špinavej bomby. Práce sú v záverečnej fáze.“

Text sprevádzalo viacero snímok s tvrdením, že ide o „ukrajinské kapacity na vytvorenie špinavej bomby“. Na jednej fotografii sú plastové vrecia s údajne použitým uránom a plutóniom.

Slovinská vláda na twitteri reagovala so slovami, že je to 12 rokov stará snímka agentúry pre nakladanie s jadrovým odpadom. „Slúžil na odborné prezentácie pre širokú aj zainteresovanú verejnosť ako výkladový materiál. Na fotografii sú detektory dymu,“ uviedla slovinská vláda v twitterovom príspevku.

„Rádioaktívny odpad je v Slovinsku skladovaný bezpečne a pod dohľadom. Nie je používaný na výrobu akýchkoľvek špinavých bômb,“ dodala Ľubľana.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet