Na hlavný obsah

Rusko pozastavuje účasť na dohode o vývoze obilia z Ukrajiny

Dôvodom má byť sobotňajší dronový útok v krymskom prístave Sevastopol.

Rusko pozastavuje účasť na dohode o vývoze obilia z Ukrajiny
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Rusko pozastavuje svoju účasť na dohode o vývoze poľnohospodárskych produktov z ukrajinských prístavov. Robí tak v dôsledku údajných útokov dronom na ruské plavidlá na Kryme. Oznámilo to v sobotu (29. 10.) ruské ministerstvo obrany, o čom následne informovali agentúry AFP a Reuters.

„Rusko pozastavuje svoju účasť na implementácii dohody o exporte poľnohospodárskych produktov z ukrajinských prístavov,“ uviedlo ministerstvo na platforme telegram. Svoje stanovisko odôvodnilo tým, že Kyjev s podielom britských špecialistov zaútočila na lode Čiernomorskej flotily a civilné plavidlá zapojené do zabezpečovania obilných koridorov.

Rusko krátko predtým tiež informovalo, že na jeho lode, na ktoré v krymskom prístave Sevastopol zaútočili drony, sa vzťahovala zmienená dohoda o vývoze ukrajinského obilia sprostredkovaná OSN. Napísal to britský denník The Guardian.

Zároveň pripomína, že platnosť predmetnej dohody má vypršať 19. novembra, pričom generálny tajomník OSN António Guterres už vyzval na jej predĺženie.

Rusko oficiálne nikoho neinformovalo

Rusko „oficiálne neoznámilo“ Turecku, že odstupuje od dohody o vývoze obilia z ukrajinských prístavov. Povedal to v sobotu nemenovaný predstaviteľ tureckých bezpečnostných síl, informuje agentúra AFP.

Predmetnú dohodu totiž Moskve s Kyjevom sprostredkovali práve Turecko a Organizácia Spojených národov.

Rusko o svojom stiahnutí z tejto dohody, ktorej platnosť mala vypršať 19. novembra, dosiaľ oficiálne neupovedomilo ani OSN. Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poľanskij však už medzičasom informoval, že sa to Moskva chystá spraviť ešte v priebehu soboty, uvádza spravodajská stanica CNN.

Rusko obvinilo britské námorníctvo

Ruské ministerstvo obrany obvinilo Ukrajinu zo sobotňajšieho útoku dronmi na prístav v Sevastopole na anektovanom Kryme. Ten je hlavnou základňou ruskej Čiernomorskej flotily. Podľa ministerstva však došlo len k „malému“ poškodeniu jednej z ruských lodí.

Moskva okrem toho tvrdí, že Ukrajine pomohla útok na Sevastopoľ pripraviť Británia, ktorú zároveň obvinila aj z toho, že bola zapletená do nedávnych výbuchov na plynovodoch Nord Stream 1 a 2. Británia tieto tvrdenia v sobotu odmietla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet