Na hlavný obsah

Rusko predložilo haagskemu súdu námietky voči sťažnosti Ukrajiny

Obsah dokumenty s námietkami nezverejnili.

Rusko predložilo haagskemu súdu námietky voči sťažnosti Ukrajiny
Na archívnej snímke zo 7. novembra 2019 Medzinárodný trestný súd v Haagu. Foto: TASR/AP

Rusko podalo na Medzinárodný súdny dvor (ICJ) so sídlom v Haagu predbežné námietky voči sťažnosti Ukrajiny súvisiacej s vojenskou agresiou Kremľa. Vo štvrtok (6. 10.) to oznámil ICJ, informuje agentúra Reuters.

Aký je obsah dokumentu s ruskými námietkami, ktorý Moskva predložila súdu 3. októbra, ICJ vo svojom štvrtkovom oznámení nezverejnil.

Ukrajina už dva dni po začatí ruskej agresie – 26. februára – podala žiadosť o právne konanie proti Rusku pre spor týkajúci sa výkladu, uplatňovania a vykonávania Dohovor OSN o zabránení a trestaní zločinu genocídy. Tento dohovor z roku 1948 podpísali obe krajiny.

Nový termín ešte nestanovili

Ukrajina argumentovala, že Rusko nepravdivo tvrdilo, že v ukrajinskej Luhanskej a Doneckej oblasti sa spáchali činy genocídy voči tamojšiemu rusky hovoriacemu obyvateľstvu.

Podľa ukrajinskej vlády sa tieto tvrdenia Moskvy vykonštruovali a ničím nepodložili. Uvedený dohovor navyše podľa Kyjeva neumožňuje podnikať inváziu na územie iného štátu s cieľom zabrániť údajnej genocíde.

Rusko vo svojom marcovom liste adresovanom ICJ argumentovalo, že celý spor nespadá do jurisdikcie haagskeho tribunálu, pretože uvedený dohovor OSN nijako nereguluje použitie sily v sporoch medzi štátmi.

V marci sa pred ICJ v reakcii na žalobu Ukrajiny uskutočnila séria pojednávaní, na ktoré sa ruská strana nedostavila.

Sudcovia ICJ následne v rámci predbežného opatrenia nariadili Moskve, aby zastavila vojenské operácie na Ukrajine. Samotnú podstatu ukrajinskej sťažnosti zatiaľ neprerokovali.

Reuters konštatuje, že fakt, že sa Moskva teraz obrátila na súd s oficiálnymi námietkami, naznačuje zmenu ruského postoja. Rusko sa totiž zatiaľ nezúčastňovalo na príslušných súdnych pojednávaniach a nepredložilo priamo na súd žiadne oficiálne dokumenty.

Termín ďalšieho pojednávania v tomto prípade, ktoré sa má venovať otázke, či sťažnosť Kyjeva je v jurisdikcii ICJ, zatiaľ nestanovili. Podľa agentúry Reuters sa možno uskutoční až o niekoľko mesiacov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet