Na hlavný obsah

Rusko sa chystá stiahnuť armádu z okupovaného Chersonu, píšu analytici

Pravdepodobne sa poučili z chaotického ústupu z Charkovskej oblasti.

Rusko sa chystá stiahnuť armádu z okupovaného Chersonu, píšu analytici
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia

V očakávaní ďalšieho ukrajinského postupu si Rusko v Chersonskej oblasti pravdepodobne vytvára podmienky na stiahnutie vojsk a okupačnej správy zo západného brehu rieky Dneper. Vo svojom pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Niekoľko telegramových účtov z Chersonu si vo štvrtok (20. 10.) všimlo, že ruskí vojaci vyrabovali tamojšiu hasičskú zbrojnicu a previezli hasičské vozidlá, ukradnuté civilné autá či rôzne domáce spotrebiče cez rieku Dneper do ľavobrežnej obce Hola Prystaň.

Ukrajinská služba Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL) v ten istý deň informovala, že ruské sily presúvajú cez rieku vojenskú techniku. Zverejnila tiež satelitné snímky, ktoré ukazujú ruský trajekt plaviaci sa cez Dneper z Kozackého na západnom brehu do Novej Kachovky na brehu východnom. Stanica tiež uviedla, že plavidlo odchádzalo plné a vracalo sa prázdne.

Tieto správy, hoci neoverené, podľa ISW celkovo naznačujú, že Rusko zrejme cielene sťahuje veľké množstvo vojakov a vybavenia zo západného brehu Dnepra. Ruské velenie sa pravdepodobne aspoň čiastočne poučilo zo svojich neúspechov z nedávneho panického ústupu z Charkovskej oblasti, myslí si inštitút.

Evakuácia obyvateľov

Ruskom dosadení predstavitelia Chersonskej oblasti v uplynulých dňoch oznámili, že pre pokračujúcu ukrajinskú ofenzívu evakuujú na ľavý breh Dnepra civilné obyvateľstvo. Počas týždňa chcú takto presunúť 50 000 až 60 000 ľudí.

Cherson, ležiaci pri ústí Dnepra do Čierneho mora, mal pred vojnou približne 280 000 obyvateľov. Stal sa prvým veľkým ukrajinským mestom, ktorého sa Rusi zmocnili po tohtoročnom februárovom vpáde na Ukrajinu.

Následne ruské vojsko získalo kontrolu nad veľkou časťou Chersonskej oblasti. Ukrajinským silám sa však od leta podarilo niekoľko okupovaných obcí oslobodiť. Podľa agentúry Reuters postúpili v uplynulých niekoľkých týždňoch o 20 až 30 kilometrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet