Na hlavný obsah

Rusko upovedomilo USA o plánovanom cvičení jadrových síl

Ide o rutinné každoročné cvičenie Ruska.

Rusko upovedomilo USA o plánovanom cvičení jadrových síl
Archívne foto - Rusko uskutočnilo v roku 2020 v oblasti Čierneho mora skúšky viacúčelových striel schopných niesť jadrové hlavice. Foto: TASR/AP

Rusko informovalo Spojené štáty o svojom pláne usporiadať cvičenie svojich jadrových síl. V utorok (25. 10.) to oznámil hovorca amerického letectva Patrick Ryder.

Spojené štáty uviedli, že očakávajú, že súčasťou cvičenia ruských jadrových síl bude aj odpaľovanie striel, pričom poznamenali, že Rusko už v minulosti v rámci cvičných odpalov testovalo medzikontinentálne balistické rakety.

„Spojené štáty upovedomili a ako sme už predtým zdôraznili, ide o rutinné každoročné cvičenie Ruska,“ uviedol Ryder. Ďalšie podrobnosti odmietol poskytnúť.

Podľa zmluvy New START Rusko musí vopred informovať o takýchto cvičeniach, tvrdia predstavitelia USA. Zmluva New Start zaväzuje Rusko a Spojené štáty, aby obmedzili svoje arzenály jadrových hlavíc.

Americký prezident Joe Biden v utorok varoval Rusko pred použitím jadrovej zbrane vo vojne na Ukrajine a povedal, že takéto vystupňovanie konfliktu by bolo ťažkou chybou.

Biden dostal od novinárov otázku, či podľa jeho mienky Rusko pripravuje útok špinavou bombou, z ktorého potom obviní Ukrajinu. Prezident odpovedal: „Rusko by urobilo neuveriteľne vážnu chybu, keby použilo taktickú jadrovú zbraň“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet