Na hlavný obsah

Ruský herec Pavel Ustinov ide bojovať proti Ukrajine

Divadlo, v ktorom hráva, ho podporuje.

Ruský herec Pavel Ustinov ide bojovať proti Ukrajine
Na snímke herec Pavel Ustinov. Foto: Wikipedia - voľné dielo

Dvadsaťšesťročný ruský herec a politický väzeň Pavel Ustinov sa mobilizuje a vydáva sa do vojny proti Ukrajine, oznámili v piatok (28. 10.) ruské médiá aj ruská redakcia BBC.

„Ak vojna príde do našich domovov, bude neskoro. Za nami sú naše rodiny, ženy, rodičia, deti – tí všetci môžu byť veľmi ohrození, ak zostaneme nečinní. Neodpustil by som si, keby som zostal bokom, zatiaľ čo môjho brata tiež povolali (do armády),“ uviedol Ustinov na sociálnych sieťach.

Mladý herec sa dostal do povedomia, keď ho zatkli po jednej moskovskej demonštrácii proti vyškrtnutiu opozície z volieb. Odsúdili ho na 3,5 roka za údajné napadnutie policajta.

Videozáznam však dokazoval, že sa ničoho nedopustil a pri zatýkaní vôbec nekládol odpor. Prípad vyvolal vlnu pobúrenia aj kampaň na hercovu podporu, do ktorej sa zapojilo množstvo známych hercov, pod petíciu za Ustinovo prepustenie sa podpísali státisíce ľudí.

Rozsudok potom súd zmenil na ročnú podmienku. Sám Ustinov trval na tom, že ho politika nezaujíma a že sa na mieste demonštrácie ocitol náhodou, keď išiel na stretnutie s kamarátom.

Ustinov si po týchto peripetiách zahral v slávnom moskovskom divadle MCHAT, okrem iného vo Višňovom sade.

„Po otvorení Nového divadla Pavla pozvali do súboru, ale pripadla mu iná služba – v radoch ruskej armády, na samotnom fronte. Čakáme, kým sa Pavol vráti, a sme naňho hrdí. A veríme v naše víťazstvo,“ uviedlo divadlo, kde Ustinov hral.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet